Sydney; Szenzációs áttörésről számoltak be ausztrál kutatók a rosszindulatú bőrrák kezelésében. Az orvosok egy csaknem ötven éve ismert vegyület, egy bizonyos festékanyag, a bengálvörös befecskendezésével a klinikai tesztelés során a melanomás sejtek nyolcvan százalékát nyomtalanul eltüntették

Fél évszázada már, hogy minden orvosi vagy gyógyszerészeti laborban ott áll a polcon egy bizonyos vegyület, egy biológiai festékanyag, amit hivatalos elnevezése – 4,5,6,7,-tetrachloro-2,4;,5,7-tetraiodofluorescein – helyett a sokkal barátságosabban csengő bengálvörös néven emlegettek a tudósok.

A trükkös elnevezésű, de amúgy ártalmatlan színezéket szemproblémák feltárásánál alkalmazták, de fontos szerep jutott neki a mikroszkopikus metszetek megfestésénél is. Ám egészen mostanáig senki sem sejtette, hogy életmentő szerep juthat neki.

A Sydney Melanoma Társaságnak a Royal Prince Alfred kórházzal közösen végzett kísérletei azonban szenzációs eredményre vezettek. John Thompson, a kutatás vezetője elmondta: a bengálvörös melanómás daganatba fecskendezve egy hét alatt kifejti hatását. A rákos anyajegy hét nap alatt elhal, majd két héten belül egyszerűen leesik a bőrről, egészséges bőrsejteket hagyva hátra.

A kísérletbe bevont 20 páciensnél a tumorok nyolcvan százaléka gyakorlatilag felszívódott a bengálvörös hatására. Ráadásul a hatóanyag érintetlenül hagyja az egészséges sejteket, és olyan immunreakciót vált ki, amelynek következtében olyan daganatok is eltűnnek, amelyeket nem is fecskendeztek be.

– Érdekes megfigyelni, hogy a bengálvörös nem egyszerűen elpusztítja a melanómát, de védekezési képességgel is felruházza a sejteket, amelyek aztán átadják egymásnak az immunitást – mondta a Sydney Morning Heraldnak a professzor. A klinikai kipróbálás azt is bizonyította, hogy alkalmazása teljesen biztonságos, csak egy hölgy esetében lépett fel túlreakció, de nála is csak azért, mert a befecskendezés után több órát töltött tűző napon.

Az eljárás széles körben való alkalmazásához azonban még hátravan egy újabb tesztsorozat, amelyhez a kutatók 65 önkéntes jelentkezését várják, főként olyanokét, akiknek bőrrákja műtéti úton már nem kezelhető.