Az elmúlt 10 éves klinikai gyakorlatom alatt már sok szenzációról hallottam a melanomával kapcsolatban, de sajnos egyik sem jutott el a megvalósulásig.
Az előző cikk természetesen nem a bőrrákról, hanem a melanomáról szól.
Vegyük sorra a cikk állításait és nézzük meg, hogy mi lehet mögötte, de mielőtt ezt tennénk vegyünk figyelembe egy tényt a melanomával kapcsolatban: a melanoma egyik tulajdonsága az, hogy nagyon korán áttéteket adhat távoli szervekbe (agy, máj, tüdő, csontok, stb.) és ez okozza a páciensek halálát. Tehát a melanománál nem a kiindulási daganat a gond – ami többször spontán is eltűnik (regresszió jelensége) – hanem az áttétek, amelyek a kiindulási daganattól távol kerülhetnek.

Szóval vissza a cikkhez.
A bengálvörös festéket melanomás anyajegybe, vagyis melanomába fecskendezték és így tapasztalták a szenzációs felfedezést. Ez bennem, mint a melanomát jól ismerő klinikusban több kérdést – köztük etikai vonatkozásúakat is – felvet.
1, a melanomát minél korábban el kell távolítani biztonsági zóna megtartásával és a diagnózist szövettanilag igazolni kell. Ennek fő oka, hogy gyorsan áttétet adhat.
2, ezek szerint ők nem távolították el a páciensek melanomáit, hanem egy kisérleti anyagot fecskendeztek bele és ezzel kockáztatták a páciensek életét
3, mi lesz a tumorsejtek 20al, amit nem pusztít el a bengálvörös injekció?
4, egy pácienst a várható esélyeiről a szövettani lelet paraméterei alapján lehet felvilágosítani: pl., hogy számíthat-e áttétre. Ha elroncsolják a kiindulási daganatot, akkor erre már nem nyílik lehetőség
5, mi történik az áttétekkel, melyek az injekció előtt, alatt, vagy után indulnak el, hogy beteljesítsék végzetüket? Ezekre is hat a szer? Vagy talán szisztémás infúzió formájában is lehet majd alkalmazni? (Kétlem)
6, az immunreakcióra tett utalásokból azt gondolom, hogy a szer a melanomára amúgy is jellemző regressziós folyamatokat stimulálhatja. Amint ezt említettem, ilyet többször látni, de sajnos a kiindulási daganat eltűnése nincs hatással a későbbi áttétek kialakulására.

Sajnálom, ha esetleg reménykedő pácienseknek elveszem egy potenciális szalmaszálát, amelybe kapaszkodni lehetne, de a hírt inkább tartom a médiumokban beköszöntő uborkaszezon egy kényszerhírének, mint valóságos orvosi szenzációnak.
Egyébként pedig, egy igazi szenzációs felfedezés, molekula, hatóanyag, stb. kb. 10-15 év, amire a piacra kerülne, mint széles körben alkalmazható gyógyszer.