Ma voltam a fogorvosomnál, akihez már évek óta járok. A "hogy van?" kérdésemre szokatlan módon válaszolt: "rosszul".
Elmondta, hogy miért:
A férje horgász és rendszeresen töltött egész napokat a vízparton, vízben, a tűző napon. Egyik nap, arra lett figyelmes, hogy a fülén van egy fekete növedék. Először azt hitték, hogy kullancs. Később vérezni is kezdett. Végül úgy döntöttek, hogy megmutatják szakorvosnak. Ez egyszerű volt, mert két ajtóval odébb az 'SZTK'-ban, a fogászat mellett ott van a bőrgyógyászat. Átkísérte a férjét és megmutatták a növedéket egy bőrgyógyásznak. A kollega megnézte és megnyugtatta őket, hogy semmiség.
Telt az idő, csak nem múlt a növedék és a vérzés, így visszamentek a bőrgyógyászatra. Ezúttal egy másik bőrgyógyász volt ott, aki szintén semmiségnek nevezte a vérző növedéket.
Mit lehet tenni, ha már két orvos mondta, hogy semmiség? Meg kell nyugodni.
Telt-múlt az idő, de a probléma nem szűnt meg.
Közel egy évvel a felfedezése után végül egy plasztikai sebész eltávolította a növedéket. Elkészült a szövettan és itt jött a lesújtó diagnózis: melanoma malignum, és természetesen ennyi idő után már nem egy korai típus.
Kérdeztem tőle, hogy miért nem mutatta meg nekem is, amikor tudja, hogy melanoma szűréssel foglalkozom és régóta ismerjük egymást. "Már két orvos is látta és nem akart ezzel zavarni."

Bennem nagyon sok kérdést felvet az ügy.
Mit tennék, ha páciens lennék? A nehézség ott kezdődik, hogy a páciensek nagy része nem is hallott a melanomáról. Aki hallott róla és változást észlel a bőrén és elmegy bőrgyógyászhoz, megmutatja neki és azt hallja, hogy semmi gond, az mi mást tehet, mint hogy megnyugszik.
Én mit tennék, ha páciens lennék és melanomára gyanakodnék?

A kérdést úgy tudom megválaszolni hitelesen, ha megnézem azt, mit teszek, ha olyan területen kell döntést hoznom, amihez nem értek: autóvásárlás, hitel felvétel, befektetések, építkezés, jogi kérdések.
Amennyiben ilyen helyzetbe kerülök, körülnézek az ismeretségi körben, hogy ki áll közel az adott területhez és megkérdezem, hogy mit javasol. De ezzel nem elégszem meg és jön az internet: a keresőbe beütöm az adott szót és végignézem a választékot. Egy kicsit elmerülök a témában, információt gyűjtök. Veszem a fáradtságot, időt, energiát.
Egy biztos, melanoma ügyben nem fordulnék általános bőrgyógyászhoz, ahogy semmilyen más ügyben sem fordulnék általános szakemberhez, csakis specialistához.
Többször előfordul, hogy a magánrendelésemre pikkelysömörrel, egyéb általános bőrgyógyászati kérdésekkel jönnek páciensek. Persze bőrgyógyászként értek is ezekhez egy bizonyos szintig, de nem a specialitásom. Ezért minden nehezebb esetet olyan kollegához irányítok, aki ahhoz ért.
A melanoma, bőrrák, anyajegyek is egy külön bőrgyógyászati specialitás. Minden bőrgyógyásznak eszébe kéne, hogy jusson a melanoma, mint legrosszabb lehetőség és a leghalványabb bizonytalanság esetén specialistához kéne irányítani a pácienst.

Sajnos csak azt tudom mondani, hogy mindig a vevőé a felelőség. Kérdezzek meg akárhány szakértőt, végül a döntés az enyém és így a felelőség is. Mi, mint vevők legyünk tisztában ezzel, tájékozódjunk és döntsünk. Ne elégedjünk meg egy nem hozzáértő véleményével. Keressük minden esetben a specialistát.