Múlt héten, kedden járt nálam egy fiatal, nálam három évvel fiatalabb férfi. Van egy néhány éves kisfia és a múlt hétre várta a második baba érkezését. Micsoda örömteli helyzet. Magam is át tudom érezni, hiszen az én kislányom is most egy éves.
Ebben a helyzetben történik az, hogy kb. háromnegyed éve elment egy bőrgyógyászhoz azzal, hogy elkapart valamit a felkarján és az csak nő. Az orvos megvizsgálta, majd néhány hónap múlvára visszarendelte és ez így ment egy darabig. Végül a növedék eltávolításra került és a szövettan egy előrehaladott melanomát igazolt.
Hozzá tartozik a dologhoz, hogy ez a melanoma az úgynevezett amelanotikus melanoma volt, vagyis nem a megszokott, sötéten pigmentált típus, hanem olyan, ami bőrszínű volt, ami a diagnózist minden esetben megnehezíti.

Többször írtam, hogy melanoma ügyben a páciensek forduljanak specialistához és ne általános bőrgyógyászhoz. A blogom olvasói sokszor vitatkoznak ezzel a nézetemmel, de sajnos nagyon sok történet csapódik le nálam, ahol az onkológiai szemlélet hiányával szembesülök.
A jelen esetben is természetesen fotó nincs.
A kollega nem tudta, hogy milyen jelenséggel áll szemben, adott rá egy közömbös krémet és hónapokra elbocsátotta a pácienst.
Ismétlem magam, amikor azt írom, hogy bizonytalan diagnózis esetén persze adhatunk krémet, de maximum 2-3 hét múlva ismét rá kell nézni a páciensre, hogy történt-e változás. Amennyiben nem és felmerül, hogy esetleg daganattal állhatunk szemben, azonnal műtétet kell végezni és szövettanilag megállapítani a helyes diagnózist.
Ez az onkológiai szemlélet, amikor az orvos gondol a daganat lehetőségére és nem aszalja hónapokig, évekig a pácienst, hanem azonnal lép és a szövettani lelet birtokában dönt a továbbiakról.

Ezen múlott a fiatal páciensem sorsa. Amikor a melanoma már mélyebbre terjedt sokkal nehezebb dolgunk van. Kevés a hivatalos orvostudomány által javasolt lehetőség. Kemoterápia szóba sem jön, az interferon az elviselhető dózisban nem igazán hatásos és sok a mellékhatása. Lehet, hogy sokan eretnekségnek gondolják, de a holisztikus szemléletű orvoslás jegyében Gerson terápiát javasoltam neki. Járjon nagyon sok szerencsével.