Judit levelének végén tettem egy gyors kommentet, hogy a gyermekvállaláson egyelőre ne is gondolkozzanak. Móni a hozzászólásában rákérdezett erre, így most bővebben kitérek a témára.

Melanoma és melanoma között nagy különbség van, ezért a gyermekvállalás kérdését mindenkinél egyénileg kell megfontolni.
Vegyünk három különböző teoretikus esetet:

1. Szandra: szűrésen derült ki in situ melanomája. Megdöbbent a hír hallatán, viszont a részletes felvilágosításnál megnyugodott, mivel az in situ melanoma fizikailag képtelen távoli áttétet adni, hiszen a hámban, ahol nő nincsenek erek.
Szandra így a műtéttől meggyógyult. Gyermeket nyugodtan vállalhat, mivel a terhesség nem növeli egy újabb melanoma kialakulásának esélyét.

2. Noémi: szintén szűrésen derült ki melanomája. Már néhány hónapja észlelte, hogy az egyik anyajegye mintha megváltozna. Orvoshoz nem ment, de most, hogy a Melanomamobil a munkahelyén szervezett szűrést, eljött. Diagnózisa Clark II, Breslow 0,4mm.
Noémi már várt, nem tudni, hogy miért nem ment orvoshoz azonnal, ahogy észlelte a változást, így melanomája már előrehaladottabb.
Noéminek már nem olyan egyszerű gyermekvállalási tanácsot adni, mert nagyon sok apró kérdés is felmerül.
Ilyenek: ki készítette a szövettant? valóban megbízható és elfogadható? A klinikai képnek megfelel ez a szövattani eredmény?
Amennyiben a szövettani lelet paramétereit elfogadhatjuk még mindig nem vagyunk könnyű helyzetben, mert Noémi melanomája már túl jutott a hám alsó, bazális rétegén és a dermiszbe jutott, ahol már vannak nyirok és vér erek, így fizikai korláta a távoli áttét képződésének nincs.
Igen ám, de a gyakorlatból tudjuk, hogy egy Clark II-es melanoma igen ritkán ad áttétet. Így Noémi mindezek tudatában dönthetne, hogy vállal-e gyermeket most, vagy vár néhány évet. Akárhogy is döntene, az úgy jó.

3. Kinga: az ő melanomája nem szűrésen derült ki. Észrevette, hogy a bőrén az egyik anyajegye megváltozott, vagy új szabálytalan növedék alakult ki. Persze laikusként nem a korai jelek egyikét észlelte (melyeket szűrés során a fejlett műszerekkel a szakemberek észlelnek). Bejelentkezett vizsgálatra, majd elment. És mindeközben telt-múlt az idő.
Diagnózisa Clark III, Breslow 1,5mm.
A műtét megtörtént és minden ok, sehol nincs kimutatható probléma, Kinga jól is érzi magát. Gyermeket szeretne.
Kingának, bármilyen nehéz is legalább három évet várnia kell. Miért?
Melanomája már mélyebben jár a bőrnek abban a rétegében, ahol erek bőségben találhatóak. A melanoma attól függően, hogy génállománya aktuálisan mennyire labilis már elég korán áttétet adhat. Ezek az áttétek sejtek, ezeket az orvostudomány mai állása szerint biztonságosan észlelni nem lehet. Ez azt jelenti, hogy Kinga nem tudhatja, hogy az ő melanomájából elindultak-e tumorsejtek az erekben, vagy nem. Ez csak kizárólag idővel derül ki.
Általában tapasztalat az, hogy az első 3-5 év a legkritikusabb: az áttétek legnagyobb része ezen időszak alatt jelenik meg valahol.
Kingát ezért úgy világosítanám fel, hogy ezt az időt használja ki arra, hogy szervezetét, immunrendszerét javítsa, amire számos kiváló alternatív módszer létezik. Három év alatt ezen a fronton sokat tehet magáért. Ha letelt ez az idő és nem alakult ki probléma, akkor vissza lehet térni a gyermek kérdéshez.

Összefoglalva: a történetekeből látszik, hogy nagyon sokat számít, kinek milyen körülmények között került felfedezésre a melanomája. Itt szeretném kihagsúlyozni a szűrések jelentőségét ismét.