Judit, az egyik bloghoz szerette volna hozzászólásként megírni történetüket, de a technika ördöge megtréfálta, ezért elküldte nekem levelét. Ime:

"A lányom 2007 januárjában volt anyajegyszűrésen, ahol 4 gyanús anyajegyet találtak, eltávolitották és a szövettani lelete negativ lett.
Én tavaly május elején figyeltem föl az arcomon egy nem gyógyuló sebre,ami időnként bepörkösödött,majd újra kifekélyesedett.Megmutattam egy bőrgyógyásznak,aki elküldött az onkodermatológiai szakrendelésre basalioma iránydiagnózissal.Én Borsodban lakom,ahol ez a szakrendelés egy héten egy alkalommal 8-11 óra között van,igy időpontot szeptember közepére kaptam,Nem csak én,hanem a melanoma gyanúval érkezők is.Ennyit a gyors orvosi beavatkozásról.Próbáltam magánrendelésre is elmenni,ott is a basalioma gyanuját igazolták,de onnan is csak az onkodermatológiai szakrendelésre tudtak küldeni,ahol már a szeptemberi időpontom meg volt.tehát a kör bezárult.
Szeptember közepén meg is történt a műtét,az elváltozást eltávolitták az épben,a szövettan eredménye pedig Carcinoma basocellulare cutis.Azt mondták,ezzel meggyógyultam,ezután semmi teendőm nincs.
Májustól amióta fölmerült a bőrrák gyanúja,sok mindent elolvastam az interneten róla,azt is,hogy a basalioma nem szokott áttétet adni más szervekbe.Azért a biztonság kedvéért csináltattam egy tüdő rtg-t,ami negativ lett.
De ezután jött a feketeleves .A lányom megijedt a bőrrák diagnózistól,és el kezdte magán az anyajegyeket vizsgálgatni,és a vállgödrében felfigyelt egy pirosas kiemelkedő megváltozott anyajegyre./ Egyébként nagyon sok anyajegy van rajta,ezért is ment el januárban a szűrővizsgálatra/.
Ő Pesten él,lehet,hogy ez a szerencséje,mert azonnal visszament vizsgálatra,ahol szűrték januárban,onnan az orvos beutalta a Semmelweis Egyetem bőrgyógyászatára angiofybroma diagnózissal.
Eltávolitották az elváltozást,majd megjött a szövettan:
Melanoma nodularis CLARK III.Breslow: 1,4 mm.
A diagnózis láttán kétségbe estünk,különösen azért,mert nem a megfelelő biztonsági zónával távolitották el.
Újra kellett műteni már a megfelelő biztonsági zónát megtartva.Ekkor már én is mentem vele és kértem az orvost,hogy csinálják meg a sentinel nyirokcsomó vizsgálatát is,mert az 1 mm feletti nodularis melanoma esetén ez már indokolt lenne./Mint már irtam én az interneten minden fellelhetőt elolvastam a bőrrákról,igy a melanoma gondozási protokollját is amit az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Onkológiai Intézet ajánlásából vettem/ Az orvos elzárkózott a nyirokcsomó vizsgálatától,és jól megijesztette a lányomat,hogy ha pozitiv lenne a sentinel nyirokcsomó,akkor teljes blokkdissectiót kellene végezni,és ecsetelte,hogy ez mivel jár.Csak azt nem mondta el neki,hogy pozitivitás esetén,ha ezt mind nem végzik el,akkor valószinüleg rosszabb kimenetele lenne a betegségének.Még hozzátette,hogy anyukát el kellene tiltani az internettől.
Ekkor kértem a lányomat,hogy menjünk el dr Gilde főorvosnőhöz,mert azt hallottam,hogy ő az egyik legjobb a szakmában,és ha ő is azt mondja,felesleges a sentinel vizsgálat,akkor én is megnyugszom.
De ő erre nem volt hajlandó,annyira megbizott az orvosában.
Azt mondta,hogy ő ezzel a második műtéttel,amit már a teljes biztonsági zónával végeztek el teljesen meggyógyult.
Én pedig nem mertem tovább erőszakoskodni,hiszen egy felnőtt 30 éves nő,és a pozitiv hozzáállás sem mellékes a betegség lefolyása szempontjából.
Igy különböző alternativ gyógymódok után kezdtem érdeklődni,ha netán mégis maradt volna rákos sejt a szervezetében,azzal felvegyük a harcot.
Egyébként kinyomoztam Budapesten az intézetet,ahol PET-ct-t csináltathatunk,ezt saját kérésünkre elvégezték,és ez negativ lett,de az orvos ott azt is elmondta,hogy ez csak az áttéteket mutatná ki,de a sentinel nyirokcsomó érintettségét azt nem.
Szóval maradtak az alternativ módszerek.Minden reggel bio-tönkölybúzafűlével inditja a napot,amit mi termesztünk és préseljük ki.Azon kivül Celladamot,Culevitet,nagy dózisú C-vitamint szed,céklalevet,répalevet,almalevet présel ki frissen és ezeket issza.Most rengeteg friss gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt,ésa spájzban már ott sorakoznak az általam termesztett és befőzött paradicsomlevek,hiszen ebben is van a likopin nevezetű rákmegelőző anyag.
Negyedévente kontrollra jár,eddig mindent rendben találtak,most szeptemberben lesz a 3.kontrollvizsgálat,remélem ez is negativ lesz.
Annál is inkább,mert idén májusban volt az esküvője,és már a babaprojectben gondolkodnak.
Hát ennyi a mi történetünk dióhéjban,köszönöm a lehetőséget,hogy ezt leirhattam,és ha valami észrevételük,illetve javaslatuk lenne számomra azt szivesen venném."

Egy dolgot üzentem neki azonnal: gyermekvállalásról 3-5 évig szó sem lehet ilyen helyzetben. Ez a mama és a baba érdeke is!

FONTOS: Az, hogy Judit levelét feltettem a blogba, nem jelenti azt, hogy szakmailag egyetértek az alternatív módszereknél általa írottakkal.