Nem régen írtam egy csodálatos életmentésről. Most közzé teszem Réka hozzánk írott levelét:

"Kedves Doktor Úr!

Szeretném megosztani Önnel az elmúlt pár hét izgalmait, azon időszakét, amelyben melanomát fedezett fel bőrömön a Melanomamobil.

2008. június 9-én vettem részt szűrésükön, kevesebb, mint egy évvel a megelőző szűrés után. A megelőző szűrésen elváltozást nem találtak, így teljes lelki nyugalommal vetkőztem le, hogy a Melanomamobil bőrgyógyászának kamerája elé álljak, aki anyajegyeimről fényképeket készített. A szűrés alkalmával kollégája megnyugtatott, hogy ránézésre (klinikai vizsgálat alapján) nem lát olyan anyajegyet, elváltozást, ami veszélyes lenne, de kiemelte, hogy nem javasolja a napozást, szoláriumot, mert érzékeny a bőröm.
A vizsgálatot követően pár hét telt el, amikor levélben kaptam meg a kiértékelés eredményét. A kevesebb, mint egy évvel azelőtti szűrési értesítőhöz képest kicsit komolyabb tartalmú levél érkezett, le kell venni egy anyajegyemet! Az értesítő szerint nem vethető fel rosszindulatú elváltozás gyanúja, de megelőző célból ki kell metszeni egy naevus-t. A levél érkezése után hosszan nézegettem a pár mm-es kis fekete pöttyöt, de nem gondoltam rosszra. Bár ránézésre kicsit más volt, mint a többi anyajegyem, nem volt csúnya, nagy, recés szélű, stb. és persze fogalmam sem volt róla, mióta van ott, ott volt-e korábban. A műtétre is teljes lelki nyugalommal mentem el, az ott folytatott beszélgetésünkön Ön is megerősített: nem gondolja, hogy probléma lesz, de meg kell csinálni a kimetszést! Pár hét múlva a nyaralás közepén hívtam fel a megadott számot, érdeklődtem a szövettan eredményéről. A válasz letaglózott: van jó és rossz hír is, inkább személyesen adnák át az eredményt! Tudtam, hogy baj van. Rohantunk be a kórházba, ahol megtudtam az iszonyú hírt: melanomát távolítottak el. Remegett kezem, lábam, megszólalni sem tudtam. Senkinek nem kívánom, hogy átélje, amit akkor éreztem. A jó hír a rosszban az volt, hogy a melanoma a Clark II., Breslow 0,4 mm besorolást kapta, ami azt jelenti, hogy a kimetszéssel megoldották a problémát, igen kezdeti stádiumban volt a daganat.
Mióta ez történt, sok minden megváltozott, másképp élek meg dolgokat. Tudom, hogy sokkal jobban oda kell figyelni magunkra, a szeretteinkre. Tudom, hogy mekkora szerencsém van, és milyen jelentősége van a megelőző szűréseknek. Tudom, hogy amikor a meteorológiai jelentésben bemondják, hogy "erős az UV-B/UV-A sugárzás", ezek nem üres szavak, jelentésük van. Ugyanígy az "ózonlyuk", "szolárium" szavak jelentése is megváltozott számomra. Bízom benne, hogy az esetem felhívja mások figyelmét is a fentiekre, én sem hittem volna, hogy ez velem megtörténhet!

Hálás vagyok a Melanomamobil minden munkatársának, Önnek, bőrgyógyász kollégáinak, asszisztensének, továbbá a pathológus doktornőnek szakértelmükért és kedvességükért. Köszönöm!

További sikeres munkát kívánok, üdvözlettel:

Réka"