Csaba

Az LDH-t érdemes csináltatni, a többi tumormarkert nem. Erről később még fogok írni részletesebben.
Ezek a szövettani paraméterek éppen a határon vannak. Ld. Maya esetét, ahol ennél vékonyabb melanoma már nyirokcsomó áttétet adott. Én várnék még a gyerekkel 1-2 évet, aztán belevágnék, …de én férfi vagyok.

Judit

Az ilyen egy szuper-okra visszavezető teóriákat nagyon gyengének és veszélyesnek gondolom. Éppen a candidáról pedig az a véleményem, hogy ennek a mindenkiben előforduló sarjadzó gombának semmi köze a rákhoz, de más betegségekhez sem. Igen, ha egy kicsit elszaporodik, akkor annak vannak tünetei és kész.
Azt nem tudom megítélni, hogy a nátriumbikarbonátnak iv. milyen hatásai vannak, az biztos, hogy én senkinek nem adnám be. Azt, hogy külsőleg ecseteljük vele a bőrt, nyálkahártyát, pedig nyugodtan…
Elnézést, ez a véleményem.

Bogyó

Itt vagyok a legnehezebb helyzetben a válasszal.
A melanoma műtétileg nem kezelhető betegség, csak a legelején. A hasi nyirokcsomók műtétje komoly beavatkozás, ami önmagában nagyon megviseli a pácienst. Ezen kívül sajnos, ha már ott áttétek vannak, akkor máshol is lehetnek. Egy ekkora műtét viszont a normálisan keletkező növekedési faktorok által (ezek a sebgyógyuláshoz kellenek) a többi, jelenleg semmilyen módon nem kimutatható sejteket is beindítják.
Igen, sajnos a melanoma nem reagál a kemoterápiára, ha mégis, akkor csak átmenetileg. Se kemo, se műtét, akkor mi? Nem tudom a választ. Jelenleg tényleg a műtét látszik az egyetlen megoldásnak, de nagyon nagy szerencse kell hozzá. Nehéz helyzet.
A kiegészítő terápiákkal – amiről hamarosan részletesen írni fogok – meg az a gond, hogy idő kell, amíg kifejtik hatásukat, itt meg éppen az idővel állunk rosszul.
Semmiképpen nem szeretnék beleszólni más orvosok terápiás döntésébe, akik ismerik a pácienst, beszéltek vele, ismerik a részleteket és így döntöttek. Ők sincsenek könnyű helyzetben, valamit tenni kell.

Maya

Amennyiben már van két szép gyermek és nem kockáztatnék egy harmadik miatt, egyetértek a döntéssel. Sajnos a vérből nem lehet kimutatni az áttétes sejteket biztonsággal.