Szűréseink során többször javasolunk megelőző célú műtéteket szabálytalan anyajegyek esetén. Ezt a páciensek egy része komolyan veszi, egy része nem (akkor miért jön szűrésre?).

Időnként felvesszük a kapcsolatot a pácienseinkkel és érdeklődünk náluk, hogy hogyan áll a műtétjük.

Az egyik páciens ezt válaszolta érdeklődésünkre:

Kedves Uram!

Az említett műtéti beavatkozást idén áprilisban elvégezték rajtam. A szövettani eredmény negatív lett. Elküldeni nem tudom mert az ismerős orvos szóban közölte velem.
Nagyon köszönöm érdeklődését.
Maradok tisztelettel.
H.F.

Na, így nem szabad! A szövettant át kell venni és meg kell nézni, hogy mi van oda írva, ha kérdése van a páciensnek, akkor azt meg kell beszélni az orvossal.

Miért kell nekünk a szövettan? Azért mert annak eredményét összevetjük a klinikai képpel, ahogy az anyajegy kinézet.
Hadd meséljek el egy történetet, amit lehet, hogy a blogban már valahol leírtam egyszer.

Szintén érdeklődésünkre egy páciens nagy örömmel válaszolt, hogy nem lett igazunk, mert nem lett melanoma, mire mi azt mondtuk (ilyen egyébként előfordul).
Elküldte a szövettant, amin egy szabályos anyajegy leírása volt, de a képen egy melanoma. Bekértük az anyagot (1 hónapos procedúra) és a saját profi pathológusunkkal is megnézettük, aki leírta a melanomát.

Mi történt? A melanoma egy anyajegyből indult ki. Az első vizsgáló félbevágta az anyagot az anyajegynél és leírta amit látott. A mi orvosunk végig felszeleteli az anyagokat, részletesen végignézi azt és úgy ad véleményt.

Remélem, hogy H.F.-nél valóban nem volt semmi probléma.