A legnehezebb kérdés. A válasz mindig függ attól, hogy ki kérdezi (milyen korú, milyen habitusú ember) és hogy milyen paramétereket tartalmaz a szövettani lelet; és persze még számtalan más dologtól: milyen gyógymódokban hisz, nyitott-e a holisztikus gondolkodásmódra, vagy csak a kemoterápiában és a szikében hisz.

Szóval úgy állok neki ennek a bejegyzésnek, hogy tudom, nem is lehet erre a kérdésre tisztességesen válaszolni, úgy hogy mindenki megtalálja benne a maga igazságát.

Az egyik előző blogban feltettem a kérdést, hogy mennyire térjek ki a részletekre, amit néha nem hangsúlyozok ki feltétlenül. A hozzászólók és azok is, akikkel ezt szóban beszéltem meg, egyhangúlag arra voksoltak, hogy ne hallgassak el semmit. Íme.

1. Ádám: in situ melanomát távolítottak el róla, amit szűrés során fedeztek fel rajta, ő nem is tudott semmiről. Derült égből villámcsapás a diagnózis, megrémül, amikor utána olvas a neten, hogy mi a melanoma. Nagy nehezen megérti és elfogadja, hogy az in situ melanoma az más: időben lett eltávolítva, semmi dolga, meggyógyult – most lehet mondani -. Persze itt is árnyalt a kép, hiszen kialakult egy rosszindulatú daganata, amit nagy szerencsével ugyan, de eltávolítottak még időben, vagyis a tünetet megszüntették, de a háttérben azok a faktorok, melyek a daganat kialakulásához vezettek még mindig ugyan úgy ott vannak és lehet, hogy csak idő kérdése, hogy mikor jön egy másik melanoma, vagy egy más típusú daganat. Így a hivatalos orvoslás szerint Ádámnak semmi dolga, viszont szerintem annál több.

2. Vera: Clark II, Breslow 0,4mm melanoma került eltávolításra szintén szűrés alkalmából. Ezt a diagnózist az választja el az elsőtől, hogy a melanoma sejtek már átjutottak a bőr középső részébe (papilláris dermis), ahol már nyirok és vér erek is vannak, persze kisebb számban.
Így matematikai értelemben már nem lehet kizárni, hogy áttétes sejtek indulhattak el a műtét előtt a kiindulási daganatból, melyek a későbbiekben bárhol felüthetik a fejüket, de a gyakorlat más: nagyon kicsi az esélye, hogy ennek folytatása lesz.

Vera persze fellélegezhet valamelyest, de minden szó igaz rá, amit Ádámnál írtam, azzal a különbséggel, hogy nem volt olyan szerencséje és egy kicsit később fedezték fel a kezdődő melanomát, mert mondjuk túl sokáig vacillált, hogy elmenjen-e szűrésre.

3. Gyula: Clark III, Breslow 1mm melanoma került eltávolításra. Észrevette, hogy a hátán az egyik anyajegy fokozatosan változik: szabálytalan lett az alakja és az egyik fele sötétebb. Már hónapok óta látja, de nehezen tudott elszakadni a munkahelyéről, úgy a vizsgálattal (ezt már nem lehet szűrésnek nevezni, hiszen Gyulának már tünete volt) késlekedett.

Gyulánál a kiindulási daganat eltávolítása után, amikor az orvosa elolvasta a szövettani leletet és a fenti értékeket látta, őrszem nyirokcsomó biopsiát javasolt.
Ez azért javasolt ilyenkor, mert már nagyobb esélye van annak, hogy áttétes sejtek indultak el és erről szeretnénk meggyőződni, ugyanis ennek hatása van a továbbiakra.
Az őrszem nyirokcsomó az, ahol az esetlegesen elindult kóros sejtek elakadnak – ez a nyirokcsomó dolga.
Azokat a sejtek, amelyek esetleg a vérerekbe jutnak, nem fogja meg semmi, bárhova elkerülhetnek, de a melanoma eleinte inkább a nyirokutakban tud terjedni, így Gyulánál a hematogén terjedésre (vérerekben) még kicsi az esély, de kizárni nem lehet.

Jó, ha az őrszem műtét és a kiindulási melanoma műtétje között eltelik néhány hét, hogy a sejteknek legyen ideje megérkezni a nyirokcsomóba, mielőtt kivennék azt.

3/a. Az őrszem nyirokcsomóban nem találtak kóros sejteket. Ez csak azt bizonyítja, hogy ott nincsenek, de mindenképpen örömhír, mert így lehet bízni benne, hogy nincsenek áttétes sejtek sehol.
Gyula így sem dőlhet hátra, neki már tennivalója van, ha hosszú ideig tünetmentes akar maradni.
Gyulának ajánlaná fel a hivatalos orvostudomány az interferont, míg Ádámnak és Verának azt mondták volna, hogy nyugodjanak meg, semmi teendő nincs. Ezzel én nem értek egyet, ahogy azt már korábban (többször) is írtam.

3/b. Az őrszem nyirokcsomóban már kórós sejtek vannak. Ez azt bizonyítja, hogy kórós sejtek már elindultak a melanomából, mielőtt az eltávolításra került volna. Amit nem tudunk, hogy ezek a kóros sejtek csak a nyirokutakba kerültek-e be, vagy a vérerekbe is, és ha csak a nyirokba, akkor mind megérkeztek-e a nyirokcsomóba, mielőtt az eltávolításra került.
Pozitív őrszem nyirokcsomó esetén a legtöbb helyen a teljes block-disszekciót javasolják, vagyis az érintett régióból az összes többi nyiorkcsomó eltávolítását is, amelyeket szintén végignéznek, hogy érintettek-e.

Néhányan felvetik, hogy jogos-e az összes többi nyirokcsomó eltávolítása, hiszen nem véletlenül rakta oda őket a Jóisten vagy az evolúció. Erre nehéz válaszolni.

Gyulának ebben az esetben már komolyan kell venni az ügyet és nem ülhet karba tett kézzel reménykedve abban, hogy ő lesz az a szerencsés, aki megúszhatja.
Gyulának ilyenkor a hivatalos orvostudomány szintén az interferont javasolja.

4. magasabb Clark, Breslow értékek kimutatható távoli áttét nélkül.
Komoly a helyzet, ami sürgős és komoly tennivalókat jelent, de van remény mindaddig, amíg távoli áttét (tehát nem nyirokcsomó) nem jelentkezik.
Sok esetet láttam, amikor magasabb értékek mellett sem tért vissza a melanoma. Persze minél több időt töltenek a daganat sejtek az erek között a bőr mélyebb rétegeiben a kiindulási melanoma eltávolítása előtt, annál nagyobb az esély az áttét képződésre, de nem biztos. Ez már egyéni szerencse kérdése ilyenkor.
A hivatalos orvostudomány interferon kezelést javasol.

5. Van távoli, szervi áttét (máj, tüdő, agy, csont, bőr, stb.)
Itt a páciens már nagyon későn fordult orvoshoz és ez már a hivatalos orvoslás ügye (kemo, sugár, stb.).

Most azt igyekeztem röviden áttekinteni, hogy ki hogyan álljon a betegségéhez, míg a következő írásban azzal foglalkozom, hogy mit lehet tenni.