Maja a gyermekvállalás és melanoma íráshoz kommentként írta le a történetét és kérte, hogy mondjam el véleményem az esetéről.
Sajnos nagyon sok információ hiányzik belőle a teljes képhez, többek között az, hogy melyik testrészen volt a műtét.

A szövettani diagnózis Clark II, Breslow 0,76mm. Ilyenkor nem is szokás sentinel nyirokcsomó műtétet végezni, aminek célja az, hogy megnézzék, elindultak-e áttétet képző sejtek a kiindulási daganatból. Majánál igen, ahogy ezt a vizsgálat igazolta.

Ezek a sejtek úgy tudnak a kiindulási helyről távolabb jutni, hogy betörnek az erekbe. Elsősorban a nyirokerekbe, ahonnan eljutnak a nyirokcsomókba. A kiindulási daganathoz legközelebb eső nyirokcsomó az őrszem.

Majánál, ha szerencséje van – és ennél biztosabbat nem lehet mondani – akkor azok a sejtek, melyek elindultak ezt csak a nyirokerekben tették (és a vérerekben nem), illetve ami elindult az meg is érkezett a nyirokcsomóba, ami eltávolításra került.

Mindez 2005-ben történt. Tapasztalatok szerint az első három év a legkritikusabb a kiújulás szempontjából. Amikor ezen túl vagyunk az áttétek kialakulásának esélye csökken, de nem szűnik meg.
Már láttam melanoma áttétet kialakulni (visszatérni) több mint 30 év után. Eddig a melanoma sejtek a szervezetben voltak, alvó, nyugvó állapotban, és valamilyen hatásra aktivizálódtak és nőni kezdtek. Addig egyensúlyban voltak. Nem tudjuk, hogy hogyan, mitől.

Maja rövid ideig interferon kezelést is kapott, ami rontja az életminőséget, viszont hatása nem sok van. A túlélést egyáltalán nem javítja, de a tünetmentes időszakot kissé. Csak az adja magának, akinek nem teszi tönkre a mindennapjait, különben nem éri meg.

Maja a mit tegyen és hogyan tovább kérdésekre választ fog találni következő bejegyzésekben.