Ugyan ez egy melanomáról, anyajegyekről szóló blog, de a mostani legnagyobb bőrgyógyászati kongresszuson volt egy téma, ami annyi embert érint, hogy úgy gondoltam, írok itt erről: ez a száraz bőr (atópiás dermatitis)

Ez a betegség már egészen kora gyermekkorban indulhat, de egyik csúcspontja 7 éves kor körül van, majd 12-18 éves korban. Sokan kinövik, de sokan egész életükben küzdenek vele.
Viszketéssel, bőrpírral, a vakarás következtében kisebesedéssel, allergiás gyulladással jelentkeznek a tünetek.
Érdekes módon az anyagi helyzet javulásával nő az előfordulása: túlzott tisztálkodás, a természetes "kosz"-tól való távolmaradás.

Az atópiás dermatitisz hátterében a következő okok állnak:
– örökletes hajlam (gének)
– immunológiai eltérések
– környezeti tényezők: túlzott tisztálkodás, pollenek, klíma (száraz téli idő), környezetszennyezés
– pszichogén tényezők: stressz

Mindezek a fenti tényezők abban nyilvánulnak meg, hogy a bőrnek a környezetünktől való elhatároló (barrier) funkciója csökken, így könnyebben kiszárad, könnyebben bejutnak az allergének és kórokozó baktériumok, gombák, könnyebben kijut a víz, stb.

Nagyon fontos, hogy az ilyen súlyos, örökletes bőrszárazsággal küzdő emberek odafigyeljenek az alábbiakra:
– gyors zuhany, a hosszas fürdés helyett
– forró víz kerülése
– szauna kerülése
– bőr alapos szárazra törlése
– párásítás a lakában
– műszálas ruházat kerülése
– háziállat kerülése
– stressz kerülése (ezt hogyan lehet?)

Hogyan kezeljék, hogyan tartsák karban a bőrüket?

Erre a betegségre az jellemző, hogy a tünetek hosszabb-rövidebb idő elmúltával fellobbannak: viszketéssel, bőrpírral indul és a vakarás egy ördögi kört indít el, ami addig tart, amíg meg nem szakítjuk.

Ezekre a fellobbanásokra a helyileg alkalmazott szteroid krémek használata szükséges. Valamiért él egy tévhit az emberek többségének a fejében, hogy a szteroid (hormon) krémek károsak, rosszak. Ez nem igaz: ahhoz, hogy a káros mellékhatások kialakuljanak, hosszan és rosszul kell használni ezeket a szereket. A mai modern szteroidok biztonságosak, csak napi 1x kell alkalmazni őket, vékonyan és csak oda, ahol a tünetek vannak. Ezek a krémek nagyon szépen hatnak. Éppen ezért a betegek hajlamosak mindenre ezt használni, mint egy csodaszert: na ez a hiba, ez okozhat problémát.
Szteroidot csak bőrgyógyász írhat fel, ezért itt szándékosan nem írok gyógyszerneveket.

Tekintettel arra, hogy ezeket a szteroid krémeket a fellobbanásokkor, csak nagyon rövid ideig szabad használni (max. 3 hét) és nem tovább, más kezelésre is szükség van. Igen: ez alatt a három hét alatt elérhető, hogy a tünetek nagyrészt csökkenjenek; ekkor a szteroidokat le kell váltani más készítményekre.

Tehát, amikor a tünetek nagyrészt eltűntek, akkor egy bőrápoló kezelésre váltunk. Amennyiben a tünetek súlyosbodnának ismét, a szteroidok helyett bevethető a tacrolimus (Protopic) krém, ami egyáltalán nem rendelkezik a szteroidok káros mellékhatásaival, viszont a hatása kiváló (ugyanakkor nem elegendő a súlyos fellobbanás kezelésére, ahol a szteroid kell). A Protopic-ot is csak bőrgyógyász írhatja fel.

ÉS MOST JÖN A LEGFONTOSABB: mind a szteroid kezelés mellett, mind a Protopic mellett, mind az enyhe tünetek fennállásakor és AKKOR IS, AMIKOR SEMILYEN TÜNET NEM TALÁLHATÓ, akkor is használnia kell az atópiás betegnek az alábbiak valamelyikét, vagy mindegyikét.
Még egyszer: az atópia egyik legfontosabb pontja, hogy a bőr kiszárad, elvékonyodik és nem látja el a normál funkcióját. Ezért mindennél fontosabb, hogy a bőrt folyamatosan és megfelelő mennyiségben, minőségben ápoljuk.
Tekintettel arra, hogy több cégnek is kiváló termékei vannak, ezért felsorolom mindet. Ezek közül válogathatnak a betegek, és amelyik a legjobban beválik, azt kell használni, DE ezek közül valamelyiket használni kell, mert az a legrosszabb, ha nem használ semmit és a bőre tönkre megy és beindul az "atópiás menetelés".

A svájci SPIRIG cég termékei:
– EXCIPIAL krém és zsíros krém
– EXCIPIAL mandulaolajos balzsam
– EXCIPIAL hydrolotio és lipolotio testápoló tejek.

DR. WOLFF cég termékei:
– Linola Fett fürdőolaj folyamatos használata zuhanyozáshoz (nem engedi kiszáradni a bőrt)
– Linola Fett krém napi 2X
– Linola Milch testápoló, amikor aktuálisan semmi tünet nincs, de tudjuk, hogy a megelőzés itt is fontos, nem csak a melanománál.

BIODERMA cég termékei:
– Atoderm P.O. Zinc krém használata, amikor tünetek vannak
– Atoderm PP krém használata, amikor nincsenek tünetek és megint a prevencióról gondoskodunk
– Atoderm testápoló, rögtön a zuhanyozás után
– Atoderm tusfürdő

LA ROCHE-POSAY cég termékei:
– Lipikar balzsam irritáció ellen
– Lipikar testápoló prevencióra
– Lipikar SURGRAS folyékony szappan
– Lipikar fürdőolaj

Ezek a készítmények a gyógyszertárban recept nélkül kaphatóak és nem tartalmaznak semmilyen illat, színezék, allergizáló anyagot.

FONTOS: a fentieket tájékoztató jelleggel, a száraz bőrrel, atópiával bajlódó páciensek számára írtam. Nagyon sok minden nem tartalmaz a betegséggel, a felsorolt készítmények hatásaival, mellékhatásaival kapcsolatban, ezért csak én is azt mondhatom ide a végére, amit mindenki kívülről fúj már: a részletek (mellékhatások) tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Remélem sokaknak segíteni tudtam.