Amikor már meg van a hivatalos orvosi diagnózis (szövettani lelet), amikor már megvannak a kezdeti kivizsgálás eredményei (hasi UH/CT, mellkas rtg, laborok és amire még szükség lelehet) és amikor átbeszéltük az orvosunkkal, hogy milyen terápia javasolt az adott helyzetben, akkor jutunk el oda, hogy azon gondolkozzunk, mit tehetünk magunkért.
Sok esetben az orvos kemoterápiát javasol – vannak olyan rosszindulatú betegségek, amikor a kemoterápia igenis hatásos és jó választás – és van, amikor az orvos az adott helyzetben nem javasol semmit, csak kontroll vizsgálatokat.
A melanoma esetében, ha a daganat korai, akkor nincs orvosi javaslat, nincs teendő. Ha már több helyen is van áttét, akkor kemoterápiát javasolnak, de ilyenkor már ritkán van hatása.

Vannak olyan páciensek, akik teljesen az orvosra bízzák magukat (vakon) és csak annyit tesznek, amennyit az javasol. Vannak olyan páciensek is, akik úgy gondolják, hogy mindent megtesznek magukért, amit csak lehet, mert sejtik/gondolják/tudják, hogy amit az orvosok ajánlanak az kevés.

Sokan úgy gondolják – és köztük magam is -, hogy egy betegség az eredménye valaminek és a gyógyuláshoz mindenképpen változtatni kell.
A napjainkban elérhető számtalan terápia között, van egy, ami véleményem szerint élettanilag és tapasztalatilag is a legmegalapozottabb: ez a Gerson terápia.

Talán kicsit sokszor is hangsúlyozom, hogy eredmény ritkán érhető el befektetés (idő, energia, pénz) nélkül. Ennek az oka az, hogy legtöbbször arra láttam példát, hogy páciensek inkább aszerint választanak maguknak gyógymódot, hogy melyik metódussal van a legkevesebb gond. Az ideális az lenne, hogy napi 3×1 csodaszerrel letudhatnánk ez egészet. Sajnos ez nem így van és a Gerson terápia (GT) sem 3×1, inkább napi 24 óra.

A GT nem csodaszer, hanem egy anyagcsere terápia, aminek a javasolt ideje 3 év (nem tévedés). Lássuk, mik a GT alapjai.

Mi Gerson doktor szerint az alap probléma?
1. környezetünkben és így szervezetünkben is halmozódó toxicitás (káros, haszontalan anyagok felhalmozódása)
2. élelmiszereink egyre silányabbak (tömeggyártás, inkább a külalak és a csomagolás számít – no meg az ár -, míg a tartalom kevésbé)
3. melanománál számít az UV ártalom (napégés) is
Mindezek eredményeképpen, több-kevesebb idő alatt a szervezet olyan állapotba kerülhet (és ennek az ideje függ a génektől, hajlamtól is), hogy egyre több hibás sejt keletkezik és az egyre kevésbé jól működő immunrendszer egyre inkább képtelen időben eltávolítani ezeket, kijavítani a keletkező hibákat.
Így juthatunk odáig, hogy kialakul a szervezetben egy rosszindulatú daganat. Ha ezt időben veszik észre, akkor az nagy szerencse, ha később, az szomorú, de ez nem változtat azon, hogy valami nincs rendben. Ezért van az, hogy gyakran többféle daganat is kialakul, vagy egy korábbi ismét megjelenik (kiindulási daganatként, vagy áttétként).

Ezt az állapotot nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, csak hosszabb idő alatt, kitartó, konzekvens munkával: ez a Gerson terápia.

Mik a GT alapjai:
– Na (só) megvonás és K túlsúly
– fehérje megvonás (az első 6-8 hétben teljes), majd kis mennyiségű állati fehérje mehet
– kalória és zsír megvonás
– nagy mennyiségű, organikus (bio) termesztésű főleg zöldség, kisebb részt gyümölcs bevitele nyersen és főve.
– a máj méregtelenítő funkciójának támogatása kávé beöntések alkalmazásával.

A fentiekben van egy nagyon izgalmas paradox (ellentmondásos) jelenség: amikor teljesen megszüntetjük a só bevitelét (még nyomokban sem), akkor a szervezet ahelyett, hogy elkezdené megőrizni, ami van, elkezdi eltávolítani a felesleget, vagyis nagy mennyiségű sótól és ehhez kötődő víztől szabadul meg, ami hirtelen testsúlycsökkenéssel jár (víz). Ez a folyadék a sejtekből jön, ahol a sóhoz (Na-Cl) kötve, azok duzzanatát okozta.

A GT lényege az, hogy nagy mennyiségű élő és értékes tápanyaggal árasztjuk el a szervezetet. Ennek a folyamatnak az eredményeképpen lassan áll helyre a szervezet vitalitása, és ezzel egy időben csökken a toxicitása, vagyis a benne halmozódó felesleges anyagok mennyisége.
Ahhoz, hogy ekkora mennyiségű tápanyagot képes legyen valaki magához venni több trükköt is be kell vetni: a tápanyagok egy részéből el kell távolítani a rostokat, melyek kis mennyiségben fontosak ugyan (annyi úgy is marad) azonban nagy mennyiségben feleslegesek és nehezítik az emésztést.
A GT-ban két ilyen trükk is van:
1. nyers levek készítése és elfogyasztása frissen (különválasztjuk a növényi rostokat az értékes tartalomtól)
2. az egyik fő étel, a Hippokrátesz leves részleges átpasszírozása
Így napi, akár 6kg zöldség hasznos és értékes tápanyag tartalmát, vitalitását tudjuk magunkhoz venni. Ekkora mennyiségnél már nagyon fontos, hogy az alapanyagok ne tartalmazzanak szennyeződéseket, tehát bio termesztésűek legyenek.

A GT-ban van egy fogalom: gyógyreakció. Ahogy javul a szervezet vitalitása, ahogy lassan helyreáll az immunrendszer működése, ismét alkalmas lesz arra, hogy felismerje és eltávolítsa a káros folyamatokat: ez spontán immunreakciót, gyulladást, lázat, esetleg fájdalmat jelent. A terápiát végző páciensek erre várnak és örülnek neki a kellemetlen tünetek ellenére.

Tehát a GT alapja a diéta (levek és ételek)+kiegészítők+kávébeöntések.
A diétáé a főszerep: ez hozza a vitalitást, az értékes tápanyagokat, vitaminokat és mindent, ami a gyógyuláshoz kell
A kiegészítők segítik az emésztést és egy-egy részfolyamatot stimulálnak.
A kávé beöntés segíti a máj méregtelenítő funkcióját, ezen kívül fizikálisan is tisztítja a vastagbél utolsó szakaszát és fájdalomcsillapító hatása is van.

A GT egy rendkívül bonyolult rendszer, hatalmas tapasztalati és tudás anyaggal. Nekem személyesen volt alkalmam néhány páciensem sorsát végigkövetni és magam is megtapasztaltam a terápia hatását a saját szervezetemen. A GT egyszerűen a fizika és az élettan törvényszerűségein alapszik.

Sajnos GT nem jó mindenkinek és nem csodaszer. Tapasztalatom szerint a legtöbben akkor fordulnak ehhez a módszerhez, amikor a sok egyéb próbálkozás hatástalannak bizonyult és már nagy a baj. Azzal kezdtem, hogy a GT-hoz idő kell, nagyon lassan alakul ki a hatása. A legjobb időpont a GT elkezdésére közvetlenül a kiindulási daganat eltávolítása utáni időszak, amikor látszólag minden rendben van. Ekkor még van idő.

A GT-t el lehet kezdeni itthon (Magyarországon) is és el lehet kezdeni a mexikói Tijuanaban a Gerson kórházban is profi körülmények között. Az utóbbi nyilván drágább, viszont nagyon jó, az előbbi olcsóbb és nehezebb, viszont szintén lehet jó. Ma itthon a GT-val kapcsolatos legjobb információkhoz az Egészségforrás alapítványnál lehet hozzájutni (T: 061-217-1360)

Fontos, hogy a GT-ból nem lehet szemezgetni és a nekünk tetsző részeket kiemelni. Ez egy összetett, több ponton egymásra épülő rendszer, hosszú idő alatt kicsiszolva, ami teljes komplexitásában működik jól.

Azt kérem a GT iránt érdeklődő olvasóimtól, hogy alapvetően az Alapítványnál érdeklődjenek a terápiával kapcsolatban, de lényegi, többeket is érintő kérdésekre szívesen válaszolok itt a blogban is.

A következő alkalommal a pszichoterápia alapjairól fogok írni.