Korábban már írtam az ingyenes vizsgálat okról, de most ismét aktualitást nyert a téma, így még egy bejegyzést szentelek neki.

A lakossági szűréseken kívül cégekhez is kijárunk szerte az országban melanoma és bőrrákszűrést végezni. Ennek nagy előnye a páciensek szemszögéből, hogy nem kell szabadságot kivenniük, hamarabb elkérezkedni a főnöktől, utazni, stb., hanem csak munka közben felállnak az íróasztaltól, odasétálnak hozzánk, negyed óra múlva már ismét dolgozhatnak – mint egy kávészünet.

Sokféle cég van: az egyik véglet, aki be sem engedi a szűrést, a másik véglet, aki nemhogy beengedi, de minden költséget át is vállal a dolgozóktól. Furcsa, de én egyik végletet sem tartom jónak. Az elsőt nem kell magyarázni, talán az utóbbit.

Az elmúlt héten két eset is eljutott hozzám, amikor a páciensnek nem került egy fillérjébe sem a vizsgálat.
Az egyik eset nagyon szomorú: egy harminc körüli fiúnál még 2005-ben több csúnya anyajegy miatt fél éves kontrollt javasoltunk. Most, 2008-ban jött vissza egy elég nagy melanomával, most is csak azért mert levelet írtunk neki.
Szintén a múlt héten egy hölgy hívott minket azzal, hogy fél éves kontrollt javasoltunk, de nem jön el kontrollra, amikor konkrétan meg tudnánk nézni, hogy van-e változó vagy új anyajegye. Ezért miért kell telefonálni?
Eleinte nem értettük, hogy mit szeretne, aztán elmondta, hogy az első vizsgálatot a cég fizette, ezt viszont neki kéne. Megvárja a nyarat, akkor talán ismét megyünk hozzájuk és akkor talán megint a cége kifizeti. Az, hogy mi nem cukorkát osztogatunk és a fél éves kontrollnak nyilván jó oka van, az mindegy. A hölgy egyébként azt is megkérdezte, hogy hova kéne mennie szűrésre. A munkahelyétől 10 percre van a rendelőnk: “ekkora kerülőt nem fogok tenni…” – mondta.

Ami ingyen van, annak nincs értéke. Aki egy kicsit is foglalkozott a gazdaság törvényszerűségeivel, az jól tudja ezt. Ezért nem értek egyet az ingyenes orvosi vizsgálatokkal sem, és azzal sem, ha egy cég mindent fizet. Igen is mindenki járuljon hozzá – legalább részben – a költségekhez és érezze a zsebén, hogy ez is pénzbe kerül.

Egyébként ide tartozik az is, hogy az emberek nagyon nagy többsége nincs tisztában az anyajegy-melanoma kérdéskör fontosságával. Az, hogy ma Magyarországon a 20-30 éves nők között a melanoma a vezető halálok, senkit nem érdekel. Az emberek egyszerűen nem tudják elképzelni azt, hogy egy aprócska anyajegy és az ebből esetlegesen kialakuló melanoma akár a halálukat is okozhatja.
A hölgy eljött egy vizsgálatra, találtunk nála valamit, de ha fizetni kell érte és utazni valamennyit, akkor már nem is kell.
Furcsák vagyunk mi emberek. Azt hiszem, még sokat kell tennünk azért, hogy komolyan vegyünk bizonyos dolgokat. A gazdasági és bizalmi válság felhívja a figyelmet a pénzügyi fegyelem és előrelátás fontosságára, én meg a szűrések, megelőzés fontossága mellett érvelek időnként. Bízom benne, hogy nem feleslegesen.