Nemrég láttam a Forest Gump című filmet Tom Hanks főszereplésével. Sok Oscar díjat nyert, aki nem látta, annak amúgy is feltétlenül ajánlom.
…de ez nem egy cinema blog, mégis mit keres itt Forest Gump.
A filmből annyit foglalnék össze, hogy egy szellemi fogyatékos emberről szól, aki a film során számos sikert ér el, milliomos vállalkozást hoz össze, többször kitüntetik, kezet ráz az elnökkel, stb.

Hogyan lehet ez, és mi köze van ennek a melanomához?
A melanomához annyi a köze, mint a sikerhez általában. A melanománál siker az, ha korán találjuk meg, ha tünetmentes marad valaki az élete végégi, vagy ha áttétje van, akkor meggyógyul, vagyis az áttét eltávolítása után nem tér vissza a betegség (ez a tünetmentesség).
Mi volt F.G. sikerének titka, mi volt az a tulajdonsága, amit 'átvéve' mások is sikeresek lehetnek. (Egyébként a sikeres minták másolásával sikeressé válással foglalkozik a pszichoszomatika legmodernebb ága, ami természetesen az USA-ból indult, az NLP – neurolingvisztikus programozás. Majd erről is írok röviden)
Szóval, ahogy néztem a filmet és ahogy utána gondolkoztam rajta, az állt össze egyértelműen, hogy a F.G. sikerének a titka éppen a szellemi fogyatékossága volt, vagyis az, hogy nem volt elég esze ahhoz, hogy az esetleges kudarc lehetőségére gondoljon.
F.G. kitűnő katona lett, mert gondolkodás nélkül végrehajtott minden parancsot. Amibe belevágott, csak a célt látta maga előtt, ahhoz nem volt elég esze, hogy az esetleges buktatókat is átgondolja. Így számára nem volt lehetetlen. Az intelligencia kérdez, az intelligencia kétkedik, az intelligencia hátráltat.

Mi a tanulság? A melanomások célja a gyógyulás: erre fanatikus módjára kell gondolni, át kell itatódni az eszmével és szinte megingathatatlan hitet kell kialakítani magunkban, hogy sikerrel járunk. Ne hátráltasson minket az intelligenciánk. Tanuljunk egy szellemi fogyatékostól, tanuljunk Forest Gumptól.