Ma, február 4-én van a rák világnapja. Úgy múlik el ez a nap is mint a többi, pedig ezen a napon sok tennivalónk lenne. Érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy miért ilyen beteg a nemzetünk és azon, hogy mi mindent nem teszünk meg a megelőzés érdekében (táplálkozás, pihenés, sport, káros szenvedélyek, szűrővizsgálatok és a többi elkoptatott közhely).

Ennek a napnak a tiszteletére és azért, hogy legalább egy kis hólabdát elgurítsak (azzal a reménnyel, hogy talán lavina lesz belőle) elindítom itt is a Rákfogó játékot.
Nagyon egyszerű: ez egy nyeremény játék: akinek van kedve 'játszani' és részt venni az anyajegyvizsgálat jelentőségének terjesztésében, az másolja ki az alábbi levelet, amit úgy írtam meg, hogy azonnal továbbküldhető legyen. Küldje el azoknak, akik számára fontosak, és szeretné, ha tudnának az anyajegy-bőrrák-melanoma problematikáról.

Akinek a továbbküldött levelére az első melanomát megtaláljuk, az nyeri meg az IKEA utalványt, az a rákfogó, az a nyertes (persze az igazi nyertes az, akinek megmentjük az életét). Íme a levél:

Szia,
Te tudtad, hogy mi a melanóma? Számomra megdöbbentő dolgokról olvastam, ezért átküldöm neked is.
Üdv.

Ön hallott már a melanomáról? Ez egy olyan rosszindulatú daganat, ami az anyajegyekből alakulhat ki. A 34 éves Réka, és a 20 éves Henriett is csak egy bőrrákszűrésen hallott róla először, amikor kiderült, hogy az egyik anyajegyük már rosszindulatú melanomává alakult. (A fényképek és a történet megtekinthetők a Melanomamobil honlapján itt: http://www.melanomamobil.hu/index.php?tart=megmentett )

Köszönhetően a korai felfedezésnek, mindketten túlélték, ma is egészségesek. Ugyanis az időben eltávolított melanoma 100s biztonsággal gyógyítható .

Ezt az üzenetet azzal a céllal indítottuk útjára, hogy minél több emberhez jusson el az anyajegyvizsgálat jelentőségének, a szűrés fontosságának gondolata. Mert megdöbbentő, hogy Magyarországon a 25-30 éves nők között a melanoma a vezető halálok , és mégis ez a korosztály jár leginkább szoláriumba vagy napozni, akár annak ellenére is, hogy a melanóma legfőbb rizikótényezőivel rendelkeznek: bőrük fehér, érzékeny, sok az anyajegyük, és köztük szabálytalanok is vannak. (A melanomáról további részleteket megtudhatnak itt: http://www.melanomamobil.hu/index.php?tart=melanoma )

Aki magára ismert, az jobban teszi, ha azonnal bejelentkezik egy szűrővizsgálatra. Még ma, mert holnap már talán késő!

Nem tudhatjuk, hogy ki a következő, akinek megmentjük az életét. Ezért küldje tovább ezt a levelet azoknak, akik fontosak Önnek, hátha épp az életüket menti meg ezzel!

Hadd kínáljunk egyben egy kis játékot is: akinek a továbbküldött levele nyomán nálunk vizsgálatra jelentkezőnél az első melanomát megtaláljuk, tehát az, aki konkrétan életet ment, a Melanomamobiltól kap egy 50 000 Ft értékű IKEA vásárlási utalványt , elismerésünk jeléül.

Az akció állását figyelemmel kísérheti a melanoma-blogban, ahol naprakészen tájékoztatjuk az olvasókat arról, hogy megvan-e még a nyeremény, illetve, ha már nincs, akkor ki nyerte meg (ki a rákfogó): http://holimed.ultranet.hu/melanomablog/index.php?entry=entry090120-030516

Azt gondoljuk, hogy ezzel a levéllel mindenki csak nyerhet: akár azért, mert fontos információhoz jutott az egészségével kapcsolatban, akár azért, mert a szűrés során megnyugodhat, vagy, mert ő lesz az, akinek megmentjük az életét; ekkor viszont, ha ő az első, az, akitől az e-mailt kapta: nyert.

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel:
Dr. Horváth Béla
bőrgyógyász szakorvos
Melanomamobil