Hadd osszak meg egy nagyon érdekes és tanulságos történetet az olvasókkal.
Egy 34 éves fiúról van szó, aki 3 évvel ezelőtt eljött hozzánk anyajegy vizsgálatra vagy bőrrákszűrésre – aki ahogy hívja. Sok anyajegye volt és köztük sok szabálytalan is.

Amikor valakin nagyon sok a szabálytalan anyajegy, akkor nehéz megelőző műtétet javasolni, mert több (sok) olyan anyajegy van (lenne), amit el kéne távolítani.
Ilyenkor fél éves kontrollt szoktunk javasolni, mert fél év már elég idő ahhoz, hogy az esetleges változások láthatóvá váljanak. (a felesleges műtéteknek nem vagyok híve)
Tekintettel arra, hogy mi az összes anyajegyet vizsgáljuk, így a kontroll során minden egyes anyajegy tekintetében meg tudjuk mondani, hogy van-e változás: mert az az anyajegy, amelyik szabálytalan ÉS változik is, az maga az időzített bomba melanoma szempontjából, azt el kell távolítani a bőrről.

Lényeg, hogy a páciens nem jelentkezett a javasolt kontrollvizsgálaton.
Időnként elővesszük a régi betegeinket és levelet küldünk nekik, hogy jöjjenek és röviden leírjuk a fentieket: mi a kontrollvizsgálat jelentősége.

3 év elmúltával végül visszajött hozzánk a hátán egy nagyobbacska melanomával.

Amikor megkérdeztük, hogy miért nem jött korábban, akkor elmondta, hogy “…a féléves kontrollt kicsit sűrűnek tartottam, évente terveztem kontrollra járni…bizonyos időnként ellenőriztem magam.” Amikor a melanómáról kérdeztem ezt válaszolta: “az elváltozás elég régóta rajtam volt, még talán az első vizsgálatkor is…”

Válaszából azt értettem meg, hogy a hátán lévő melanomáról azt gondolja, hogy az már az első vizsgálatnál is ott volt és azóta nem változott semmit, hiszen ő végig figyelte a bőrét és nem észlelt semmilyen változást.

Ez volt az a pont, amikor elküldtem neki a korábbi és a jelenlegi felvételeket, amik a szűrés során készültek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képek láttán így írt: “a képek enyhén szólva sokkolóak. …az önellenőrzés hatékonysága 0 volt.”

Itt a blogban, előadásaimban mindig hangsúlyozom, hogy a saját anyajegyek megfigyelése nagyon fontos ugyan, de sajnos nem elegendő. Pont a korai melanoma, amikor a páciens élete egy egyszerű kisműtéttel megmenthető a laikusok számára felismerhetetlen. Sokan a korai melanomájukat egy békés anyajegyként tartják számon és csak akkor figyelnek fel a bajra, amikor a melanoma kiemelkedik a bőr síkjából, váladékozni, viszketni, vérezni kezd, de ilyenkor már késő lehet.

Azt javaslom, hogy legalább egyszer mindenki keressen fel egy szakértő bőrgyógyászt, ismerje meg a bőrét, anyajegyeit és rizikóját, és akinek a rizikója magas, annak bizony időnként kontroll vizsgálatokon is érdemes megjelennie azon túlmenően, hogy a saját anyajegyeit időnként megfigyeli a változásokat keresve.