A melanómának, mint megbetegedésnek vannak ún. prognosztikus faktorai.
Mi a prognózis?
Azt értjük rajta, hogy egy páciens az adott szövettani eredménnyel milyen esélyekkel néz a gyógyulás elé.
Orvosi szóhasználatban, ha valami progrediál, az romlik, ha egy betegség progresszív, az olyan, ami folyamatosan súlyosbodik.

A melanoma prognosztikus faktorai a teljesség igénye nélkül a következők:
– a melanoma típusa (ssm, nm, alm, stb.)
– Breslow vastagság
– Clark besorolás
– a melanoma elhelyezkedése
– kifekélyesedés
– vannak-e a melanomát átszűrő fehérvérsejtek
– erekbe-, idegek menti terjedés
– mikoráttétek
– regresszió

Szóval, ahogy azt tudjuk, a melanoma a bőr legfelső rétegében, a hámban kezd el növekedni. Amíg csak a hámra terjed ki, addig a melanoma egy egyszerű kisműtéttel 100 iztonsággal gyógyítható: ez a korai felfedezés, szűrés jelentősége. Ez az un. in situ melanóma stádium. Ez a Clark I. és ilyenkor nem is adunk meg Breslow vastagságot. Ekkor a melanoma semmilyen panaszt nem okoz, csak meglátni, észrevenni lehet.
Nagyon ritka, hogy egy laikus észrevegyen a saját bőrén egy ilyen melanomát: általában az emberek az in situ melanomát anyajegyként tartják számon .

Ahogy telik-múlik az idő, a melanoma egyre mélyebbre nő a bőrben és átlépi a hám alsó (ún. basális membrán) részét és bele kerül a következő rétegbe, az irhába, annak is a legfelső rétegébe: papilláris dermis. Ez a Clark II. szint.
A Breslow mélységet úgy határozza meg a pathológus, aki a szövettani leletet készíti, hogy mikroszkóp alatt egy ún. mikrométer segítségével megkeresi a hám str. granulosum rétegét (ez a hám kb. középső rétege) és a melanoma legmélyebb pontját a bőrben és ezt a távolságot, mélységet megadja mm-ben. A jelen esetben ez nagyon kicsi szám lehet.

Az ismeretek hiánya, halogatás miatt, ha a páciens még mindig nem fordul orvoshoz, akkor a melanoma rendíthetetlenül nő lefelé és eléri az irha még mélyebb, ún. retikuláris rétegét, ami már tele van nyirok-, és vérerekkel, idegekkel, stb. Ez a Clark III. szint. A Breslow ugyan úgy kerül meghatározásra, ahogy az előbb írtam. Ilyenkor már egy nagyobb számot láthatunk a papíron: 0,4-1mm.

Talán ez a szint egy vízválasztónak nevezhető, bár a melanománál nagyon nehéz biztos pontokat találni.

Kutatások azt mutatták, hogy Breslow 0,76mm mélység alatt nem számít, hogy mekkora biztonsági udvarral veszik ki, a melanoma nem fog kiújulni helyileg.
Azt is írják, hogy 1mm mélység alatt még jó prognózisra lehet számítani. Persze az élet sokszor rácáfolt mindezekre mindkét irányban.

Az idő telik, a melanoma még tovább nő: eléri a Clark IV-es szintet és amikor betör a bőr alatti zsírszövetbe, akkor a Clakr V-ös szintet. Természetesen a Breslow vastagság is folyamatosan nő, akár elérheti a több cm-t is, ha türelmes a páciens. Ilyenkor a prognózis nagyon rossz, sokszor a műtét időpontjában már éttétek vannak.

Ilyenkor fordul elő az, hogy a beteg környezete azt éli meg, hogy a páciens orvoshoz ment, megoperálták és meghalt. Innen eredeztethető a legveszélyesebb gyilkos tévhit: "jobb, ha nem nyúlunk hozzá, nem bolygatjuk meg". Közben már világosan látjuk, hogy nem a műtéttől halt meg, hanem azért mert már nagyon későn fordult orvoshoz.

Az egyik prognosztikus faktor a melanomát átszűrő (infiltráló) fehérvérsejtek (lymphociták) száma. Minél több van, annál aktívabb az immunrendszer, annál jobb hír. Igen ám, de sajnos ennek is van egy rossz oldala és ez a regresszió jelensége: ez azt jelenti, hogy az immunrendszer elkezdi elpusztítani a melanomát.

Hogyan zajlik mindez? A melanoma egyszer csak kialakul, elkezd nőni. Ezt előbb utóbb észreveszi az immunrendszer is. A sejtjei oda sereglenek és elkezdik végezni a dolgukat: elpusztítani a melanomát. Vagyis a melanoma egy darabig nőhet, aztán csökkenhet a mérete. Van, akinél van regresszió, van, akinél nincs.
Egyszer csak felfedezzük a melanomát és eltávolítjuk azt. A szövettanász megnézi mindazt, amiről itt fent részletesen írtam és leírja a leletben.
Az orvos, aki felvilágosítja a beteget, lát egy Clark és Breslow szintet és azt, hogy regresszió van. Ilyenkor vakarja a fejét. Miért?

A melanoma prognózisát a legkifejlettebb, legmélyebb állapota határozza meg. Vagyis, ha egy páciensnél a melanoma elérte a Clark IV-es szintet, majd visszafejlődik, mondjuk Clark II-re, akkor az ő prognózisa rossz, a Clark IV-nek megfelelő. Igen ám, de azt nem tudjuk, hogy mekkora volt fénykorában a melanoma, tehát a regresszió jelensége a páciensek felvilágosítását bizonytalanná teszi és nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mire számíthat, ami melanománál amúgy sem könnyű dolog.
Sajnos, attól, hogy a primer melanoma, akár teljesen, nyomtalanul el is tűnik, még mindig adhatott áttétet, mielőtt ez a folyamat lezajlott volna.

Összefoglalásként elmondhatom, hogy annál jobb, minél kisebb a fenti két paraméter. Mindig tessék a melanoma lehetőségére is gondolni, amikor valami új, valami változás van a bőrön, de a legjobb, ha csak úgy, minden ok nélkül elmegy egy szűrővizsgálatra .