Idén a Melanomamobil is csatlakozik az országos rendezvényhez, ami évente egy alkalommal kerül megrendezésre, legközelebb május 11-én, hétfőn.

Egyrészről nagyon örülök, hogy a melanómának is van egy napja, mert ilyenkor élénkebb a médiumok figyelme és hajlandóak írni az egyetlen rosszindulatú (rákos) daganatról, ami van olyan ‘jó fej’, hogy már az első pillanattól látható, mivel a bőrünkön alakul ki, így elvileg könnyen ÉS idejében észrevehető (lenne).

Mégis, miért nem visszük észre időben a melanomát és miért hagyjuk, hogy hamar halálos betegséggé váljon, amikor már nem tehetünk semmit?
Véleményem szerint 3 dolog miatt:
– ismeretek hiánya 1: nem tudjuk, hogy a melanoma nevű betegség egyáltalán létezik
– ismeretek hiánya 2: nem tudjuk, hogy mik azok a korai jelek, amire figyelnünk kéne
– onkológiai szemlélet hiánya: gyakran még az orvosok sem gondolnak melanomára, legalábbis nem keresik azt, amikor egy beteget megvizsgálnak
+ egy ráadás: nem vesszük elég komolyan az egészségünket, amíg az megvan.

Így történik meg, hogy egy ekkora ziccert kihagyva évi 160.000 emberből 48.000 bele is hal a melanomába. Ez mind elkerülhető, felesleges halál.

Szóval ezen a napon a vizsgálat ingyenes, és az ingyenességről tavaly már megosztottam a gondolataimat.
A visszajelzések alapján ma már azt gondolom, hogy van egy réteg, akinek ez az egyetlen esélye, hogy ilyen vizsgálathoz jusson: MI ŐKET VÁRJUK.
Nem azokat, akik egyébként egy fillért nem hajlandóak áldozni az egészségükre és csak az ingyenes vizsgálatok mentén igyekeznek rendezni egészségügyi kötelezettségeiket (saját magukkal szemben).

Az egészség komoly érték és áldozni kell rá az ételek minőségében, sportban, pihenésben, szűrővizsgálatokban. Aki nem hajlandó ezekre áldozni, az majd a végén kifizeti a sokszorosát, aki meg nem tud erre áldozni, az szomorú, és nekik van a mostani vizsgálat.

A vizsgálat egyébként a pácienseknek INGYENES, mert a Melanomamobil kifizeti az orvos, asszisztens bérét, a rendelőbérletet, stb. Soha, semmi nincs ingyen, valaki mindig fizet.

A melanomamobil ezen a napon egy alap vizsgálattal várja a jelentkezőket és nem a professzionális szűréssel. Mi a különbség?
A melanomanapon mindenkit meg fogunk vizsgálni tetőtől-talpig, tehát mindenkinek le kell vetkőznie. Ezen a napon sincs lehetőség csak egy anyajegy megmutatására! A vizsgálat végén mindenki írásos leletet kap, és amennyiben szükség van rá, az ellátást megszervezzük.
Ezzel szemben a professzionális szűrésünk során MINDEN anyajegyről speciális digitális felvételek készülnek (részletes bőrtérkép), amit a vizsgáló orvoson kívül a központunkban még egy specialista szakorvos is végignéz. Így a következő vizsgálat során már az összes anyajegy változását meg tudjuk ítélni, illetve azt, hogy van-e új anyajegy és ez már sok életet megmentett .

Tehát a IV. Melanomanapon:

A VIZSGÁLAT HELYE : XI. ker. Budafoki út 10/A (a rendelő az utcáról nyílik, keresse a Melanomamobil táblát)

BEJELENTKEZÉS : a szűrést nem mi szervezzük, hanem egy országos telefonközpont áll az érdeklődök szolgálatára: 06 40 900 600

VIZSGÁLAT IDEJE : május 11-én (hétfőn) reggel 9-től, délután 5-ig (12-13-ig EBÉDSZÜNET)

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: www.melanomanap.hu

Mindenkit várunk szeretettel a melanomanapon és professzionális szűréseinken is. Vigyázzunk magunkra!