A mai nap eleve jelentőségteljesnek indult: ma volt a Melanomamobil második továbbképző napja idén, Gödön egy kellemes helyen. Mindenki jelen volt, orvosok, asszisztensek, irodai munkatársak. A cél az volt, hogy egymás és a páciensek visszajelzései alapján tovább csiszoljuk a folyamatainkat, átadjam a többieknek a VII. melanoma világkongresszuson szerzett új tudást és a legérdekesebb eseteinken keresztül tovább képezzük magunkat.
Ez volt délelőtt és ahogy írtam, a nap máris jól kezdődött.

…de ez a bejegyzés nem erről szól. A kedves olvasó most ne számítson semmi melanomára, bőrrákra és hasonló földi dolgokra, most inkább valami földön túliról szeretnék írni.
Azt gondolom, hogy egy orvosnak az is feladata, hogy neveljen és olyan tudást, tapasztalatot közvetítsen, ami építő jellegű és életminőséget ad.
Szóval elhatároztam, hogy a mai blogbejegyzésem nagyon intim lesz és leírom a mai saját, családi estémet, ami azt gondolom, hogy tökéletes (volt).

Még egy gondolat, megint a fránya anyagiak. A blogban sokszor előjön – mert provokálom – a pénz, ár kérdése. Én azt gondolom, hogy aminek nincs ára, annak nincs értéke, vagyis amiért nem kell fizetnünk, azt nem tartjuk értékesnek, ezért nem is vagyok az ingyenes dolgok híve, oly annyira, hogy ha nekem valamit ingyen ajánlanak, akkor meg sem kérdezem, hogy mi az, egyszerűen nem kérem. Szóval éppen ezért az árakat is feltüntetem, hogy mennyiből valósítható meg a tökéletes este.

Szóval vettünk egy kerti sütőt (5900ft) és ma este össze raktam. Összevágtam egy kis gyújtóst és tüzet gyújtottam benne. Közben Jovanotti szólt bentről, kint a házi rigóink kontráztak, kétéves kislányom körülöttem sürgött-forgott.
Bent a feleségem készített két csirkemellből, olíva olajból, fokhagymából és grillfűszerekből sütnivalót, hozzá salátát a biopicaról. Ez lehet, hogy nem olcsó, de ezt az adagot ajándékba kaptuk a kedvenc biogazdánktól. Volt benne ruccola, lolo-rosso saláta és vizitorma, nyakon öntve egy kis olívával, pici mézzel és fehér balzsamecettel. (A fehér balzsamecetet jobban szeretnem a vörösnél, mert nem olyan savanyú, sokkal kellemesebb ízű).
A fentiekből az olíva a legdrágább, a Corában egy saját márkás extra szűz olíva 1700 ft/liter. A többi nem tétel és nem kell, hogy bio legyen, jó a piacról is bármilyen saláta és szárnyas-hús.

Tüzet raktam, leégett, parázslott. Ekkor jött az előkészített hús és padlizsán megforgatva a pácban. Sercegett a tűzön és ínycsiklandó illetok töltötték be a teret. Közben rigóink énekeltek, Nellike gügyögött és Jovanotti énekelt, lágy szellő fújt. Végignéztem magunkon és azt gondoltam, hogy ez már-már giccses. Ez a boldogság.

[img=images/sutes.jpg width=480 float=left”>

Megterítettünk a teraszon (persze ehhez kell egy kert és terasz, akinek ez nincs, az kénytelen elutazni ehhez az élményhez egy kempinbe, vagy olyan helyre, ahol lehet sütni).
Az asztalon volt a sült hús és padlizsán. Nincs az a fűszerkeverék, ami utánozni tudná egy szabad tűzön sült hús ízeinek bonyolult tökéletességét. A parázsból nem csak hő sugárzik, hanem a füst olyan ízeket közvetít, vagy hoz elő, ami házon belül elérhetetlen.
Ludvig és Mentesi (Jó kenyér márkanéven kb. 255ft negyed kg) kenyeret is pirítottunk, valamint a parázsba alufóliába csomagolt új-krumplit is dobtunk, ami olyan lett, mint a vaj.
Ezen kívül bontottunk az Árvay pincészettől (Hétfürtös márkanéven, mert egy tőkén max 7 db fürtöt hagynak, többet nem) a Vulcanus cuve-t, ami azt gondolom, hogy a legtökéletesebb választás volt ehhez az estéhez és ezekhez az ételekhez. Leírhatatlan a bor színe, illata és zamata. Egy aszu karakterisztikával bíró tökéletes száraz bor. (2600Ft/üveg, a ma este talán legdrágább tétele)
Ekkora már a rigóink aludni tértek és elhallgattak, sötét lett és csend. Csak a tücsköket és a szelet lehetett hallani odakint, viszont bentről már Diana Krall 'From this moment on' albuma szólt, aminél tökéletesebb aláfestő zenét nehezen tudnék elképzelni.

Falatoztunk: egy falat hús, egy falat padlizsán, hozzá egy kis héjában sült burgonya leöntve vargányás olívával, tűzön pirított kenyér, egy korty fehér bor (miután a poháron átnézve megcsodáltam a színét, megpörgettem, az illatából mélyet szippantottam, majd belekortyoltam és hosszan forgattam, ízlelgettem), közben Diana Kroll ondolált dallamaival és a kora nyár kellemes esti hűvös fuvallataival. Egyedül a szúnyogok igyekeztek valami kis kellemetlenséget csempészni ebbe a tökéletes estébe, de valahogy ők is hozzá tartoznak a nyárhoz.

Elhatároztam, hogy ezt így, ilyen részletességgel leírom, mert egy orvos mutasson példát. És azok, akik ezt így utánam csinálják, sőt még tovább tökéletesítik, azok ugyan olyan boldogok lesznek, mint én vagyok és ez a legfontosabb az életben. Minél több ilyen tökéletes, emlékezetes pillanat, ami növeli az élet minőségét, ami az egyetlen és legfontosabb dolog. Ez építi a lelket és a testet, hatással van az immunrendszerre, elűzi a stresszt. Minél több ilyen estét kívánok mindannyiunknak. Higgyék el, hogy csak rajtunk múlik. Pontosan leírtam mindent, tessék megcsinálni.