A reggeli hírekben hallottam, hogy a mai napon extrém fokú UV-B sugárzás várható (8,1-es), ezért figyelmeztettek ennek a lehetséges veszélyeire.

Örülök neki, hogy már erre is odafigyelnek és figyelmeztetik a hallgatóságot; azt a hallgatóságot, aki ruháitól megfosztva rohan a szigetre, vagy bármelyik vízpartra, ha teheti, hogy napfürdőt vegyen.
Ugyan ez a hallgatóság volt az, aki felháborodásának adott hangot a csernobili atomreaktor katasztrófája után, hogy a még az esővel is káros sugárzás érkezik a földre, ami beszennyezi azt egész élővilágával együtt. Micsoda szörnyűség és csak tehetetlenül szemléljük, kiszolgáltatva. Mossunk meg mindent 3x, talán az segít, stb.
Pánik.

UV sugárzásunk eddig is volt, de tény, hogy köszönhetően néhány szerencsétlen környezeti hatásnak a földfelszínt elérő UV sugarak (A és B) mennyisége nő.
Nem érdekes. Ez más. Ez az éltető Nap. Különben is az egészséges bőr színe a barna. Ez a szexi, ez néz ki jól és sorolhatnám a tévhiteket, ideológiákat, kifogásokat, melyeknek köszönhetően nagyon sokan teszik ki magukat egy ismert rákkeltő sugárzásnak nap-mint-nap.
De ez mind nem elég. Amikor télen a rákkeltő sugárzás szintje csökken, akkor visszavonulunk a saját magunk által gyártott, mű rákkeltő sugárzást kibocsátó szerkezeteinkbe, amelyekről az utókor szolárium néven fog megemlékezni.
Így aszaljuk magunkat napról-napra. Nem érdekes hadd dolgozzanak azok az immunsejtek, talán meg tudnak védeni minket saját hülyeségünktől. Akit pedig nem, az szembenézhet a bőrrákkal – ha szerencséje van -, vagy a melanomával, ha nincs.

Furcsák vagyunk mi emberek…

Mi a helyes eljárás a napsugarakkal szemben, melyeknek természetesen örülünk és melyek látványa bearanyozza lelkünket, kedvünket.
A napfény áldás, de nem a direkt, tűző napsugárzás a bőrnek.
Ezért védeni kell magunkat.
Ennek a védelemnek három szintje van.

Az első és legfontosabb a fizikai árnyék (napernyő, fa, vagy bármi)
A második szintje a ruházat, kalap, napszemüveg (már kapható UV szűrő anyagból készült nyári viselet is)
És legutolsó sorban a naptejek, melyeket elegendő mennyiségben kell alkalmaznunk ahhoz, hogy védeni tudjanak, minden olyan helyen, ahol a tűző nap ér.

Vegyük ezt komolyan, hogy szépek és egészségesek maradhassunk.