Mindkettőre igaz: HA SZÜKSÉGES: KÖTELEZŐ, HA NEM SZÜKSÉGES: TILOS!

Persze megint a reklámok. Azt sugallják, sőt nyomják ránk, hogy fejvesztve fertőtlenítsünk mindent: a bőrünket, a környezetünk tárgyait, mert mindenhol szörnyű kinézetű, gurgulázó szemű, ártalmas kórokozók leselkednek ránk!

Persze a józan észt és az ésszerű belátáson alapuló középutat követők azonnal sejtik, hogy ez nem lehet így, hiszen az evolúció során már régen alul maradtunk volna a számban jóval nagyobb kórokozók seregével szemben.

Ehhez képest megtanultunk együtt élni és békében meg is vagyunk, amíg fel nem borul az egyensúly.

Baktériumok és gombák, az ún. normál flóra tagjai mindenhol (értsd mindenhol) jelen vannak: bőrünkön, szánkban, a beleinkben, tehát az üregeinkben, a tárgyainkon, és a WC-ben a perem alatt is.

Köszönjük, jól meg vagyunk így, nem zavarjuk egymást.

Amikor az egyensúly felbomlik, akkor lehet baj:

1. legyengül az immunrendszerünk: a normál flóra valamely tagja jobban elszaporodik, vagy olyan helyre jut, ahova nem szabadna (bőr mélyebb rétegébe, vérbe, stb.)

2. virulensebb (tehát nagyobb fertőző képességű) kórokozó jut a szervezetbe, ami ellen az immunrendszer nem tud megvédeni.

Mi az indokolatlan fertőtlenítés veszélye?

1. A normál flórát elpusztítjuk, így helyet biztosítunk más, akár kórokozó mikróbáknak

2. Irritáljuk a bőrünket a sok felesleges fertőtlenítő szappannal, egyéb csodaszerekkel, gyengítve védő szerepét

3. Szennyezzük a környezetünket a sok kémiai anyaggal (‘Te jó Isten!’ Mennyi domesztosz csordogálhat a csatornákban a folyóink felé!?)

4. Hátráltatjuk az egészséges immunvédekezés kialakulását: kevesebb impulzus éri azt, elbutul

Az igazság az, hogy háztartási környezetben kevés olyan szituációt tudnék mondani, amikor jogos a fertőtlenítés (pl. ismert vagy feltételezett fertőző beteg(sé)gel való érintkezés után.)

Mi az indokolatlan vagy rossz antibiotikum használat veszélye?

1. Ha szükségtelenül írja fel az orvos, vagy szedjük más forrásból, akkor növeljük a rezisztens kórokozók számát és így egyre kevésbé hatnak az antibiotikumok

2. Ha nem szedjük elég dózisban (mennyiségben), akkor nem lesz hatásos és a rezisztens kórokozók kiszelektálódnak, azok szaporodnak el

3. Ha nem szedjük elég ideig, akkor pont az történik, mint az előző pontban (ha egyszer bármilyen indokkal elkezdünk antibiotikumot alkalmazni, akkor azt mindenképpen végig kell szedni!)

4. Ha a bőrön alkalmazzuk, ugyanazokat a hatásokat érjük el, amit az előző három pontban leírtam: antibiotikus hatóanyagok bőrön történő alkalmazása csak igen indokolt esetben javasolt, azt is írhatnám általánosságban, hogy tilos! – pláne, ha azt nem szakorvos rendeli el.

Szerencsére még nem értünk el oda, hogy a WC tisztítókat úgy reklámozzák, hogy “a szuper-szuper hatás elérése érdekében még antibiotikumot is adtunk hozzá…”. Ez lenne a VÉG!