Sok levélben olvasom, hogy miért lettem beteg (melanomás), amikor egészségesen élek, soha nem égtem le a napon, szoláriumban, stb., milyen igazságtalan a sors.

 

Hát sajnos nem a sors igazságtalan, hanem a génjeink.

 dnsMiért van az, hogy az egyik ember karcsú, pedig lusta és nem sportol semmit, míg a másik állandóan edz és nem lesz vékonyabb.

Az egyik ember bőre szép és ezért nem tesz semmit, míg a másik rendszeresen ápolja, de csak a gond van vele.

Az egyikünk hangja gyönyörű, a másik hamisan énekel bármennyit gyakorol.

Az egyik egészségesen él, sportol és beteg lesz, a másik (Churcill) rengeteget dohányzott, ivott, nem sportolt és mégis hosszú, egészséges életet élt.

 

Az élet legtöbb igazságtalansága egyetlen szóval foglalható össze: gének, vagyis, amit örököltünk.

 

Eddigi orvosi tevékenységem során folyamatosan figyelemmel kísértem az élet/betegségek ezen aspektusát és sokat filozofálgattam ezen.

Sajnos ez is egy olyan dolog, ami ellen nem tehetünk semmit, el kell fogadnunk, hogy ez így van.

 

Mégis mit jelent ez a szituáció az életünkre, jövőnkre nézve?

Most úgy látom, hogy adottságainkat, képességeinket, lehetőségeinket, egészségünket kb. 70%-ban génjeink határozzák meg. Ami nagy arány.

Ami a mi kezünkben van életmódunkon, szorgalmunkon, kitartásunkon keresztül, az a kisebb maradék, de ez sem elhanyagolható.

 

Így van olyan köztünk, aki nagyon jó génekkel született és egész életében rombolhatja magát akkor sem lesz beteg. Van olyan, aki egész életében egészségéért dolgozik, mégis megbetegszik, de ez a két véglet.

Többségünkre az igaz, hogy azt kapja, amiért megdolgozik.

Nem tudjuk, hogy génjeink mit rejtenek. Ha kirívó tehetséget, vagy nagy betegséget kaptunk örökül, az hamar jelentkezik.

 

El fog jönni az idő, amikor még születés előtt meg lehet nézni egy ember génjeit és a főbb betegségekre lehet ellenőrizni azokat.

Talán olyan idők is el fognak jönni, amikor ezeket a géneket még időben meg is tudjuk változtatni.

Remélem azok az idők viszont nem jönnek el, amikor rendelni lehet bizonyos géneket.

 

Tehát fogadjuk el azokat a tulajdonságainkat, amelyeket kidobott a gép a fogantatásunk pillanatában és dolgozzunk azon életünk folyamán, hogy ezekkel a tulajdonságokkal a legsikeresebbek és legegészségesebbek legyünk.