Sokat lehet hallani a szépségiparban használt anyagokról és eszközökről, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre. Ezek rendszerint megosztják a tudomány képviselőit. Nincs ez másként a manikűrözés kapcsán sem.

A manikűrszalonokban a hölgyeknek két választási lehetőségük van: hagyományos vagy gél lakk használata. Előbbi esetén szokványos körömlakkot alkalmaznak, aminek a száradási ideje akár egy óra is lehet. A száradási idő lerövidítése érdekében levegőt fújó, UVA fényt kibocsájtó eszköz használatát ajánlja sok szalon. A gél lakk előnye, hogy jóval tartósabb és nehezebben törik le. Ebben az esetben lakk helyett egy réteg színes gélt visznek föl, amit UVA fényt kibocsátó lámpával szárítanak meg. Gél lakk esetén az UV fény alkalmazása kötelező.

Az UVA fény itt ugyan az a típusú fény, mint amit a szoláriumok is kibocsátanak. Ez a fajta fény növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát és a bőröregedést. 2009-ben az Amerikai Orvosi Egyesület folyóirata két középkorú nő esetéről számolt be, akik UV sugárzást kibocsátó körömszárító berendezést használtak, minek következtében bőrrák alakult ki a kézfejükön. A cikk megjelenését követően több kutatás történt a témában.

JAVA Bőrgyógyászat vizsgálatában 16 szalon 17 különböző fényforrásának egy látogatásra jutó UVA kibocsájtását mérték. A készülékeket öt különböző kéztartásban vizsgálták. Kutatásuk eredménye szerint mivel a minket ért UV sugárzás mértéke összeadódik, nagyobb teljesítményű készülékek használata esetén már mindössze 8 alkalom is elég a bőrkárosodáshoz.

Ezzel szemben Dr. Robert M. Sayre, Ph.D. , (SPF rendszer egyik kidolgozója) méréseik szerint az UV sugárzást kibocsájtó körömszárító lámpák biztonságosabbak, mint a szolárium vagy a természetes napfény. Ezek a lámpák ugyanis kizárólag UVA-1-et bocsájtanak ki, ami az ultraviola spektrum legbiztonságosabb részén helyezkedik el.
Az angol Newcastle Egyetemen tanító Brian Diffey becslése szerint, ha 44 000 nő háromhetente egyszer használja ezeket a lámpákat 40 éven át, közülük egynél alakulhat ki bőrrák.

A szolgáltatók is reagáltak a felmerülő kételyekre. A Bio Sculpture Gel például lámpáit az Ausztrál Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Ügynökséggel vizsgáltatta be, akik a hatályban lévő irányelvek figyelembe vételével biztonságosnak minősítették a terméket. Ezt a minősítést egy független labor is megerősítette a saját mérése alapján.
Láthatóan eltérőek a vélemények. Ha bennünk is kételyek merültek fel, használhatunk UV védelemmel ellátott krémet vagy kesztyűt a folyamat alatt. Dönthetünk úgy is, hogy inkább hagyományos manikűrt választunk és kivárjuk a száradási időt. Egyet azonban nem szabad elfelejteni: ha bármilyen elváltozást tapasztalunk, azonnal kérjük ki szakember tanácsát.

Források: Can a Manicure Increase Skin Cancer Risk? Medscape. Aug 20, 2014.