Általános megállapítás, hogy a népesség körében emelkedik a melanomás emberek száma, egy demográfiai csoportban azonban az áltagosnál nagyobb növekedés figyelhető meg, ők pedig a férfiak. Az Amerikai Dermatológiai Szövetség szerint kétszer annyi férfi hal meg melanomában, mint nő. Ennek okai között mind biológiai, mind szociológiai tényezők is szerepet játszanak.

A szövetség felmérése szerint a férfiak nőies tevékenységnek tartják a napvédők alkalmazását.
A nők már kislánykoruk óta abban nőnek föl, hogy fontos a fényvédelem, bőrük épségének és szépségének védelme. Ez olyan szinten beépült a mindennapok életébe, hogy ma már a nagy kozmetikumgyártó cégek, mint egy láthatatlan védelemként már UV védelemmel ellátott termékeket készítenek.

A Bőrrák Alapítvány 2012-es felmérése szerint, a férfiak fele nem használ naptejet, akik használnak, ők sem kennek magukra megfelelő mennyiséget a fényvédő termékekből. Ennél még elgondolkodtatóbb, hogy 80%-uk azt sem tudja, mennyit kéne használni. A bőrrák felfedezését és kezelését még egy jelentős tényező befolyásolja. A férfiak 70%-a nem tudja a bőrrák tüneteit és hogy milyen elváltozásokra kell figyelni .

Lisa Wade szociológus szerint az amerikai férfiak jelentősen többször és nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt, erősebb dohányosok, valamint több férfi használ illegális drogokat, mint a nők. Egészségügyi rizikójukat növeli, hogy sokkal kevésbé veszik igénybe a szakorvosi ellátást és a szűrővizsgálatokat, mint a nők.

A felmérések az amerikai lakosság körében folytak, azonban a magyar lakosságra nézve is sok hasonlóság fedezhető föl. Fontos tehát felhívni a férfiak figyelmét is arra, hogy odafigyeléssel és szűrővizsgálattal jelentősen csökkenthető a halálozások száma.
Ezek az adatok a Skin Canser Foundation megjelenítésében eredeti nyelven olvasható ezen a linken.