Egy személyes élmény ihlette a mostani bejegyzést.

Vajon az a tudás, amit a páciensek az interneten szednek össze vélt, vagy valós betegségükkel kapcsolatban, mennyire helytálló, mennyire hasznos, mennyire van a saját hasznukra, lehet-e ártalmas?

Kislányomnak van egy enyhe veleszületett keringési rendellenessége, ami legnagyobb részt spontán rendeződik, egy részét, viszont egy egyszerű katéteres beavatkozással zárni lehet, szóval semmi gond igazából. Egy melanoma diagnózisával semmi szín alatt nem vethető össze a helyzet, de Apaként mégis hajlamos vagyok tragikusan megélni a helyzetet (Imádom a kislányom)

Természetesen hogyan jártam el? Mint mindenki más – blogom olvasói is – azzal az előnnyel felvértezve, hogy orvos vagyok, így még a szakszövegeket is megértem (többé-kevésbé).

Tegnap az ország egyik legjobb szakemberénél jártunk, aki látta rajtam, hogy nagyon izgulok és megkérdezte, hogy miért.
Elmondtam neki, hogy az interneten utána olvastam a betegségnek. Már ekkor ráncolni kezdte a homlokát.

Elmondtam neki tételesen, hogy miket tudtam meg a neten kalandozva, ahol több olyan cikket is elolvastam, amit ő maga írt.
Egy ponton megszólalt, hogy most hagyjam abba. Egy szó sem volt igaz abból, amit elmondtam, pedig orvos vagyok és az általa írottakból idéztem.

Igen, a számok stimmeltek, és a kiragadott gondolatok jók voltak, csak éppen az a kontextus, ahogy a magam tudásába, a magam gondolataiba építettem őket, teljesen megváltoztatta a jelentésüket és eltérő tudást, lényeget eredményezett.

Röviden felvázolta, hogy mi a helyzet – ez persze jelentősen eltért attól, amit korábban gondoltam. Persze megnyugodtam.

TANULSÁG:
1. a pácienseknek hatalmas tudásszomja van. Mire számíthatnak, mit tehetnek, mi árt, mi használ, stb.?

2. a páciensek laikusok, tehát nem értenek orvosi, szakorvosi dolgokhoz, így nehéz, vagy lehetetlen igazán alapos tudásra szert tenni. Még én sem voltam képes erre orvosként.

3. vajon honnan szerezhetnek a páciensek 'jó' tudást? Csak is olyan forrásokból, ami kimondottan nekik íródott. Nem ajánlom szakorvosi szövegek értelmezését, mert félre visz, ahogy engem is. Ez a blogom célja is: egyszerűen fogalmazott, érthető tudást adni laikusoknak.

4. ide tartozik még egy tényező, amiről külön bejegyzést fogok írni, mielőtt Maja kommentjére válaszolnék: vajon jó-e, ha a páciensek mindent tudnak a betegségükről? Vannak-e olyan részletek, amit az orvos a betege érdekében ne domborítson ki annyira, vagy bármilyen kemény is az info, meg kell mondani a betegnek? Ezek a legnehezebb kérdések.

+1 ráadás: specialistához mentem! Ő az aki ért hozzá, aki sokat látot, akinek a véleményére adni lehet és akár egy sorsot alapozni.