Mint orvost, sokan kérdeztek az elmúlt hónapokban arról, hogy beadassák-e maguknak a Fluval P oltást, vagyis a H1N1 influenza elleni vakcinát. Mindezidáig kitérő válaszokat adtam, mert sem szakmailag, sem “magánemberként” nem tudtam biztos álláspontra jutni…mostanáig. 

Mik nehezítették azt, hogy orvosként, magánemberként, akár családapakánt dönteni tudjak, hogy oltassam-e magamat és családomat?

 

1. Az oltószer gyártója, az Omninvest Kft. mögött off-shore cég áll tulajdonosként, vagyis fogalmunk sincs, hogy a több milliárd forintnyi közpénz milyen magán zsebekbe folyik, ráadásul úgy, hogy nem is itthon adózzák le azt.
Éppen emiatt, nem tudjuk, hogy kik azok a politikusok?, orvosok?, üzletemberek? akiknek közvetlen anyagi haszna származik abból, ha minél több oltás fogy, így nem tudhattuk, hogy a médiában hallható híreket kik és milyen célból generálják. Ezt egyébként még ma sem tudjuk, és ezt felháborítónak tartom.
Még ehhez a ponthoz tartozik az is, hogy sajnos 38 éves koromra oda jutottam, hogy egyszerűen nem hiszem el azt, amit a hírekben beolvasnak, így az oltással kapcsolatos információkat sem tudtam elfogadni.

 

2. Nagyon gyorsan nyomták keresztül a vakcina engedélyeztetését, így hiányoltam azt az alaposságot és körültekintést, amit orvosként megszoktam és elvárnék.

 

3. Kevés információ volt a döntéshez. Jobbnak láttam kivárni, amíg több gyakorlati tapasztalat gyűlik össze. Kérdezgettem kollegáimat is, és másnál is csak a bizonytalanságot láttam.

 

Szóval ezek voltak – és részben még ma is ezek – a fő okai a bizonytalanságomnak.

Mindezek mellett és részben ellenére, végül meghoztam a döntést és a napokban beoltatom magam és családom (2,5 és 12 éves gyerkőcöket is).

Ha terhes feleségem lenne az első trimeszterben, akkor várnák a másodikig, viszont akkor mindenképpen.

 

Mire való az oltás?

A vakcinában lévő vírus törzsekhez hasonló szerkezetű vírusok által okozott megbetegedés megelőzésére. Sajnos nem lesz mindenki védett, aki megkapja az oltást. Először is kell egy kis idő a védettség kialakulásához (kb. 10 nap), másrészt az oltottak kb. 20-30%-a nem lesz ellenálló. Ez egyénileg változik. Amennyiben olyan vírus a fertőző ágens, ami mutálódott, vagyis megváltoztatta a szerkezetét, akkor az meg fog betegíteni.

 

Mik a mellékhatások?

A leggyakoribb mellékhatások enyhék, és gyorsan elmúlnak (bőrpír, fájdalom, hőemelkedés, viszketés). Vannak ritkább és súlyosabb mellékhatások is, melyek 10.000, ill. 100.000 beoltottból egy esetben, vagy kevesebbszer fordulnak elő. Ilyenek lehetnek:

– görcsök

– átmeneti vérlemezke szám csökkenés

– érszűkület, veseproblémák

– ideggyulladás az agyban, gerincvelőben

(Erre mondják azt, hogy az élethez szerencse is kell.)

Egy dolog azonban nem fordulhat elő, méghozzá az, hogy az oltástól kapjon valaki fertőzést, ugyanis a vakcinában lévő vírus el van ölve.

 

Bőrgyógyászként engedjenek meg egy extra kommentet:

A H1N1 vírus által okozott halálesetek száma messze elmarad a korábbi nagynak tekintett járványoknál tapasztaltaktól. Pl. a spanyolnátha 100x több halálesettel járt.

Így a H1N1 vírus nagyjából annyi halálesetet okoz, mint a melnanoma, ami ráadásul még időben kiszűrhető is lenne, ha többen tudnának róla.

Igazságos ez, hogy akkor ennyi szó esik erről a vírusról, míg a melanomáról semmi?

Ja, hogy a melanoma-üzlet mögött nincs közpénz, ami bizonyos zsebekbe csordogál. Igen, valószínűleg ez így lehet . :-(