Hosszas megfontolás, mérlegelés és a pácienseink visszajelzései alapján június 25.-től új szolgáltatást indítunk „Melanoma szűrés részletes bőrtérkép nélkül” név alatt.

Akik ismernek minket és ismerik szakmai elhivatottságunkat, azok tudják, hogy szűréseink az országban a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik, mert mi vagyunk az egyetlenek, akik pácienseink minden anyajegyét rögzítik és ezeket a felvételeket minimálisan két orvos is kielemzi, illetve azoknál, akiknél műtétet javasolunk, még magam is megnézem a végső minőségbiztosítás céljából. Azt gondolom, hogy ennél alaposabban nem lehetne eljárni.

Éppen a napokban készülök egy előadásra, amire Anglia első számú bőrklinika hálózatának (Sk:n clinics) orvos igazgatója kért fel, „Melanoma szűrés bőrtérképpel” címmel. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy közel 300 orvos részére én beszélhetek az anyajegy szűrés és a korai melanoma diagnózis területén szerzett tapasztalatainkról.
Szóval erre az előadásra feldolgoztam és kielemeztem az eddigi melanomás adatbázisunkat. Nagyon sok izgalmas eredmény született, amelyekről hazai kongresszusokon is be fogok számolni, de most itt az egyik legizgalmasabb adatot hadd osszam meg.

Megnéztem, hogy a melanomás betegeink melanomáját végül hogyan sikerült felfedezni, kiszűrni. Azt találtam, hogy az esetek közel 57%-ban már maga a páciens is észrevette és úgy érkezett, hogy neki itt nem tetszik valami. A melanomás eseteink több mint 17%-ánál a páciens nem tudott semmiről, csak eljött szűrésre és a szűrés során az orvos vette észre a melanomát, de most jön a legizgalmasabb adat: a melanomás pácienseink negyedénél sem a beteg, sem a szűrést végző orvos nem vette észre a daganatot, hanem az csak a kiértékelő központunkban derült ki, többnyire az összehasonlító elemzés során. Ez azt jelenti, hogy ha nem történne nálunk – egyedülálló módon – az anyajegyekről készült képek második orvos által történő kielemzése is, akkor a melanomás pácienseink negyede negatív lelettel sétált volna ki úgy, hogy közben egy melanoma ott van a bőrén.

Ezt azért írtam le, hogy mindenki értse a különbséget a bőrtérképpel és az a nélkül történő szűrés között. Magam szakmailag a bőrtérképpel történő szűrést tartom az ún. arany-standardnak.
Mindezek mellett sok páciensünk panaszkodott, hogy szívesen jönne hozzánk szűrésre, mert ragaszkodna ehhez a minőséghez, de sajnos anyagilag nem engedheti meg magának. Az ilyen kérések miatt gondolkoztunk el azon, hogy mit nyújthatnánk nekik, ami szakmailag elfogadható és könnyebben elérhető, mint a professzionális szűrés.

Ezen igények alapján dolgoztuk ki új szolgáltatásunkat, aminek részletes leírása, tartalma itt olvasható el. Ez a szűrés nagyban hasonlít ahhoz, amit egyébként egy általános bőrgyógyászati szűrés során bárhol máshol megkaphatnak a páciensek.

Mi a különbség azokhoz képest? Elsősorban az, hogy rendelőinkben olyan orvosok végzik a szűréseket, akik kifejezetten erre specializálódtak, rendszeres képzéseken vesznek részt és ismerik a kiértékelő központban kiszűrt melanomás eseteket is, tehát tudják, hogy mennyire semmitmondó lehet egy korai melanoma, és így külön figyelemmel vannak erre. Másrészt itt is készítünk felvételeket – bár nem olyan részleteset, mint a professzionális szűrésnél – mégpedig azzal a céllal, hogy ha bármelyik páciensünk később úgy dönt, mégis a professzionális szűrésre jönne vissza kontrollra, akkor már össze tudjuk hasonlítani ezeket a felvételeket.

Ezen kívül pácienseinknek ugyanúgy kiküldjük negyed éves hírleveleinket hasznos tanácsokkal, elgondolkoztató esetekkel és emlékeztetőt küldünk számukra, amikor a kontroll vizsgálatuk esedékessé válik.

Kiknek ajánljuk a melanoma szűrést részletes bőrtérkép nélkül?

Elsősorban azoknak, akiknek alacsonyabb a rizikója, tehát kevesebb anyajegyük van. Másrészt azoknak, akik először szívesen átbeszélnék az esetüket, kérdéseiket egyik orvosunkkal ennek a szűrésnek a során és eldöntenék, hogy legközelebb melyik szűrésre jöjjenek vissza. Harmadrészt azoknak – és sajnos manapság ez is aktuális -, akik anyagilag nem tehetik meg, hogy a részletes, összehasonlító szűrésre jöjjenek el. Ennek az új szolgáltatásunknak az ára, csak fele a professzionális szűrésének.

Szakmailag azt gondolom, hogy ez az új szűrésünk természetesen nem tudja azt, mint a professzionális, de jobb, mint egy átlagos vizsgálat. Tehát mostantól lehet választani, és akik úgy döntenek, hogy ezt a szolgáltatásunkat veszik igénybe, azokat is várjuk szeretettel.

Bejelentkezni a megszokott módon, vagy az online rendszerünkön keresztül a nap 24 órájában, vagy telefonközpontunkban (06-70-337-3333) lehet 9 és 17 óra között.