Ennél nincs is nagyobb szakmai öröm.

Hadd kezdjek gyorsan egy képpel, csak a játék kedvéért, vajon van-e, aki felismeri ezen a ponton a melanomát?

Szilvia (38 éves) 2008 óta minden tavasszal eljön hozzánk egy anyajegy szűrésre. Eddig minden alkalommal negatív leletet kapott. Talán az átlagosnál több anyajegye, érzékeny bőre és néhány szabálytalan anyajegye indokolja, hogy ilyen kitartó és ennyire odafigyelt erre. Nagyon sok páciensünk van, akiknek jóval magasabb a rizikója és az első szűrés annyira megnyugtatóan hatott rájuk, hogy évek óta vissza sem tértek, de, hogy egy még megdöbbentőbb adatot írjak: azon pácienseinknek, akiknek melanoma diagnózist adtunk ki, több mint egy ötödét azóta sem tudjuk elérni semmilyen formában, hogy meggyőződjünk róla, vajon tényleg megtörtént-e a műtét, biztonságban vannak-e már és mi lett a szövettani eredmény.

Visszatérve Szilvia esetére. Ő idén is úgy jött el hozzánk, mint eddig: semmi változást nem vett észre a bőrén, a biztonság kedvéért jelent meg a szokásos szűrésén. Egyetlen örömteli változást említett csak nekünk: 24 hetes terhes volt a vizsgálat idején.

Lezajlott a szakorvosi vizsgálat is, aminek a végeztével szintén megnyugodva távozott, mert orvosunktól azt a felvilágosítást kapta, hogy minden rendben.

Csakhogy, az országban egyedülálló módon, nálunk a MelanomaMobilnál itt jön még egy aprócska momentum: a kiértékelő központunkban még egy orvos megnézi és a korábbi képekkel összehasonlítja minden páciensünk minden anyajegyét. Gondolom, ezt nem kell nagyon részleteznem, hogy ez mekkora munka és milyen felelősséggel jár.

Szóval ennek az összehasonlító elemzésnek során vett észre az orvosunk egy új anyajegyet a bal Achilles tájon, aminek megelőző célú kimetszését javasoltuk. Az új anyajegy nem volt különösebben szabálytalan, éppen hogy csak egy minimális aszimmetriát mutatott, ezért is volt észrevehetetlen a vizsgáló orvos számára.

A rendszerünk úgy működik, hogy minden műtétre javasolt anyajegyet magam is megnézek, véleményezek. Ez esetben magam sem tudtam többet hozzátenni, mert a változás valóban indokolta a beavatkozást.

Újabb érdem Szilvia oldalán, hogy elvégeztette az általunk javasolt műtétet. Sajnos nagyon sok páciens eljön, mi javasoljuk, de ő nem végezteti el. Ezen azóta is sokat gondolkozom, hogy vajon milyen gondolatok állhatnak a jelenség mögött.

A szövettani vizsgálat in situ melanomát (SSM) igazolt, vagyis az apró beavatkozás megmentette Szilvia életét.

Itt jönnek a szokásos kérdések:

–          Drága-e a vizsgálat? Erről kérdezzük meg Szilviát és mindazokat, akiknek megmentettük az életét.

–          Máshol felfedezték volna-e ezt a melanomát? Nem, még a legjobb szemű bőrgyógyász sem a nálunk használatos technológia nélkül.

Együtt örülünk Szilviával és gratulálok a MelanomaMobil csapatnak!