homeopatiaA 10.23 nevű csoport január 30-ra Londonban “tömeges túladagolást” tervezett, vagyis azt, hogy a homeopátiás gyógyszerek hatástalanságát bizonyítandó, vagy 300 ember egyszerre több doboz gyógyszert vesz be.
 
 A tudománytörténetben már többször előfordult, hogy tudósok magukon kísérleteztek, bizonyítandó a hatást, de az először fordul elő, hogy azért vesznek be gyógyszert – túladagolva azt -, hogy bizonyítsák hatástalanságát.
Mi a homeopátia?
Röviden ez a XVIII. századból eredeztethető gyógymód azon az elképzelésen alapul, hogy ami nagy mennyiségben valamilyen tünetet, betegséget okoz, az kis mennyiségben gyógyítani képes ugyanazt. Pl. a koffein, ami miatt az élénkítő hatású kávét isszuk, gyógyítani képes az inszomniát, vagyis amikor valaki képtelen elaludni.
A homeopátiás gyógyszerek egyetlen orvosi eljáráson sem képesek megfelelni, melyek a hatás bizonyítását célozzák. Mégis nagyon sok híve van, csak Angliában kb. 470.000 ember él vele, köztük a Királynő és David Beckham, valamint évi 40 millió angol fontos (GBP) üzletet jelent, nagyobbrészt az adófizetők pénzéből.

Maga a homeopátiás gyógyszer úgy készül, hogy a hatóanyagot több lépcsőn keresztül hígítják és rázzák, addig, hogy a végtermék az eredeti hatóanyag egyetlen darab molekuláját sem tartalmazza már. Ez fizika és éppen az Avogadró számból vezethető le, amelyről az önkísérletet végző csoport is elnevezte magát.

Avogadró (1811) nevéhez főződik az a konstans szám (6×10 a 23. hatványon), amely azt fejezi ki, hogy egy térfogatnyi gázban, vagy folyadékban maximum csak ennyi molekula lehet. A homeopátiás gyógyszerek készítésekor a hígítások során így bizonyítható, hogy egyetlen eredeti hatóanyag molekula sem marad a végtermékben.

Ezt a homeopátiával foglalkozó gyógyítók is kénytelenek elfogadni, de erre ők azt mondják, hogy a gyógyszer készítésének folyamatában, ami a “potencializáció”, az anyag emlékezete benne marad a vivőanyagban. Ez az az “emlékezet”, ami a hatást kifejti (fejtené??)

Itt nagyon ingoványos talajra tévedünk, mert ezt már nem lehet bizonyítani semmilyen egzakt módon, csak szubjektív beszámolók alapján.

A hívek azt mondják, hogy igen is jobban lettek tőle. Igen, de ez lehet a placebo hatás is, valamint az, hogy aki beteg, az többnyire idővel jobban lesz.

A 10.23 csoport akcióját egyébként az váltotta ki, hogy az egyik közismert gyógyszertár láncban a hagyományos gyógyszerek mellett találhatóak a homeopátiás készítmények, ezzel azt sugallva, hogy a beteg nyugodtan választhat, ugyan azt kapja.

Nyílt levélben fordultak a gyógyszertár lánchoz, azt kifogásolva, hogy nekik kéne meggyőződniük a szerek hatásosságáról, mert a páciensek bíznak a márkában és abban, hogy amit ott vásárolnak, az jó. A hatástalan gyógyszerek viszont késleltethetik az időben történő orvoshoz fordulást, ami veszélyes lehet.

Erre azt a választ kapták, hogy a homeopátiás gyógyszereket azért rakták ki, mert erre igény van, és ők figyelnek a vevőik igényeire.

Ezt a választ én úgy fordítom Magyarra, hogy amiért a vevő hajlandó fizetni és abból pénzt csinálni, azt ők kirakják. Éppen ez, amit én magam is etikailag igen elítélendőnek tartok.

Érdekes módon a homeopátiával foglalkozó “szakemberek” egészen addig is elmentek, hogy azt állítják, képesek gyógyítani az AIDS-t. Az AIDS egyébként napjainkig gyógyíthatatlan, viszont biztosan sokan vannak olyanok, akik sokat hajlandóak fizetni azért, hogy meggyógyuljanak.

Vannak akik azt mondják, hogy mi a baj ezzel, ha ártani nem árt, legfeljebb néhányan cukortablettára költenek. Igen, de ha valaki emiatt nem fordul orvoshoz (időben), vagy nem vesz be bizonyítható hatású gyógyszert, akkor a mellékhatások igen súlyosak lehetnek.

Magam is természetgyógyász vagyok, tanultam a homeopátiáról, de soha nem értettem azt, hogy hogyan működhet. Eddig fél szemmel figyeltem a vele kapcsolatos híreket, információkat és ez az első konkrétum, ami a kezembe akadt.

Nagyon kíváncsi lennék, hogy olvasóim között van-e olyan, aki ajánlja azt, mint szakember és akár evidenciákkal is szolgálni tudna, vagy éppen olyan páciens, aki használja a homeopátiás gyógyszereket és egyértelmű eredményekről tud beszámolni.

 

 

 

 

További információk elérhetők a 10.23 csoport honlapján (Angol) ide kattintva.
Az bejegyzést a 2010. január 22-én Londonban megjelent THE INDEPENDENT cikkei alapján írtam.
 
 

 

 

Tags: ,