Lehet, hogy manapság élünk ilyen világot, lehet, hogy mindig is így volt: vannak olyan emberek, akik úgy keresik a boldogulásukat, hogy másokat átvernek, becsapnak, megkárosítanak.

 

A világon sajnos nem tudunk változtatni, ezért csak egy dolog tehetünk: tájékozódunk és odafigyelünk, hogy mi magunk ne essünk áldozatául ilyen személyeknek, szervezeteknek.

 

Most néhány dologról írnék, aminek aktualitása van és nem árt az óvatosság.

 

Hadd induljak a saját közvetlen szakterületemtől: néhány hete fent van az interneten egy olyan honlap, ahol anyajegyek eltávolítását ígérik ecseteléssel, nyomtalanul, bla-bla-bla.

Bízom benne, hogy az olvasóim legalább már azt tudják, hogy anyajegyek nyomtalan eltávolítása a fizika törvényeibe ütközne, így nem is lehetséges és írtam is egy összefoglalót ebben a témában, ami itt található.

 anyajegy ecsetelés

A honlapon természetesen semmilyen elérhetőség nincs, viszont van néhány rossz minőségű előtte-utána típusú fotó. Egyelőre nem lehet tudni, hogy kinek mi a célja az oldallal.

Itt a legnagyobb probléma az, hogy az anyajegyek helytelen eltávolítása, irritálása, akár a végzetes melanoma kialakulásához is vezethet.

 

Másodikként vegyünk egy határterületi esetet, ami az orvoslás-természetgyógyászat határán húzódik: ez a táplálék kiegészítők és a gyógyszerek ügye.

 

Jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot folytat a szcientológus Lenkei Gábor vitaminjai és Dávid Tamás “rákgyógyító” COD teái ellen, mert ezek az ‘úriemberek’ reklámjaikban olyasmit állítanak, amit nem tudnak bizonyítani.

 

Ebben a szektorban mi, vásárlók 20 milliárd forintot költünk el évente, feltehetően olyasmire, aminek semmi haszna nincs számunkra és csak bízhatunk benne, hogy legalább nem ártanak.

 

Az ügyben a legszebb, hogy ma bárki gyárthat táplálék kiegészítőket, csak be kell jelentenie az összetételét, de azt senki nem ellenőrzi (még a gyártó sem), hogy valóban van-e bármilyen előnyös (akár kártékony!!) hatása. Csak ráírja, hogy táplálék kiegészítő, illetve még néhány jól hangzó ígéretet és mi rohanunk is megvenni azokat.

 

Miért veszünk ilyesmit: véleményem szerint azért, hogy elaltassuk lelkiismeretünket, ami azért lázadozik, hogy nem sportolunk semmit, össze-vissza nassolunk, tömjük magunkat minden félével, szóval úgy, ahogy van, nem törődünk az egészségünkkel.

 

Jelenleg az étrend-kiegészítők gyártói azt szeretnék elérni, hogy a termékeiken feltüntethessék azt, hogy ’gyógyhatású készítmények’, vagyis Magyarra lefordítva, mindenféle előzetes vizsgálat és bizonyítás nélkül, még jobban meg akarják téveszteni az ügyfeleiket, vagyis minket.

 

MEGDÖBBENTŐ a Szinapszis Eü-i piackutató Kft és a Magyar Gyógyszerészeti Kamara felmérésének az eredménye, hogy mi fogyasztók nagyobb arányban nyúlunk ezekhez a bizonytalan eredetű és hatású készítményekhez, mint a gyógyszerekhez.

 

Miért van ez? Számunkra a gyógyszer egy betegséghez köthető, akár veszélyes hatóanyagot is tartalmazó valami, míg a táplálék kiegészítők a természet lágy ölén születtek, csupa bió anyagból, ami tele van életerővel és más megfoghatatlan dolgokkal.

 

Nem ártana egy kicsit tisztába tenni a fejünkben ezt: GYÓGYSZER a mai törvények szerint csak az lehet, amit a gyártó minden kétséget kizárólag bizonyítani tudott, hogy előnyös hatásai léteznek, melyek hatásosabbak a placebónál és nincsenek káros mellékhatásai. Ez rengeteg pénzbe kerül. Ezzel szemben, ahogy írtam korábban, a táplálék kiegészítők gyártóinak semmit nem kell bizonyítaniuk, csak hangzatos ígéretekkel teleírni a dobozt és a vevők már rohannak is. Ne legyünk ennyire h…..k!

 

Végül teljesen eltávolodva az egészségügytől itt vannak a pilótajátékok, melyekről terjesztői váltig állítják, hogy nem azok.

Ne ugorjunk be semminek, ahol irreális az ígéret. Ne higgyük azt, hogy most megfogtuk az Isten lábát, inkább gondoljuk azt, hogy nagy átverés!

Bizonytalan, nem konkrét termék is gyanút kelthet, ha ilyen ajánlattal keresnek meg bennünket, valamint ne higgyünk a partner-blöffnek, vagyis, ha azzal kábítanak bennünket, hogy ez, meg az az ismert vállalat vagy személy is részt vesz benne.

 

Ma olyan világot élünk, ahol nagyon körültekintőnek kell lennünk.

 

PS: érdekes, hogy amikor a pilótajátékról írtam a választások és a pártok ugrottak be elsőként, akik irreális ígéretekkel bombáznak minket. Vajon mikor fog összeomlani a rendszer, amit így építenek? Mi még a nyerők között leszünk, vagy azok, akik már túl későn szálltak be ebbe az össznemzeti pilótajátékba?

Tags: ,